Hunden

Keegan (foto: H. Neraal)

LYRISK: 2022 ble et begivenhetsrikt år for Gro Dahle.

Fjoråret ble et merkeår for den avholdte og unike Tjøme-dikteren Gro Dahle. På forsommeren rundet hun 60 år. I anledning jubileet utga Cappelen Damm Samlede dikt – en skattekiste på 800 sider med vers som er «tett på hverdagslivet og himmelske på én og samme tid, om hunder, hus, søstre, sorg, forelskelse, hvalen, snøen, geirfuglen og jul». Samme høst kom også den seneste diktsamlingen, Elskede grøftekant.

Senhøstes ble hun tildelt Brageprisens hederspris for sitt rike forfattervirke. Juryen skrev i sin begrunnelse blant annet: Poesien har også alltid vært sentral i prisvinnerens forfatterskap. Gjerne omtalt som naivistisk i form, og alltid med en dypere klangbunn og en eksistensiell klo. Diktene hennes blir lest, delt, brukt.

Vi er mange som elsker hunder. Selv har vi to. Er man vant til å ha hund, er det tomt i huset om bikkja ikke er der når man kommer hjem. Denne søndagen henter vi Gro Dahles allalderdikt En hund er så tydelig i alle ting fra samlingen Støvet, skyggen, hunden og jeg (Cappelen Damm, 2011).

 «En hund er så tydelig i alle ting …»

Når tankene visner,
er hunden en båt.
Kom, hund, sier jeg
og legger til ved bryggen,
klapper den på hodet.

En hund er så tydelig i alle ting.
Halen forteller alt som er viktig å vite,
verken mer eller mindre.
Jeg kjenner den halen.
Det er selve indikatorhalen
på hva jeg er verdt
og hvem vi er.

For det er oss to.
Det er hunden med sin hale
og jeg med disse ordene,
og alt som er, det er,
slik alt som er, er.