– Høsten tilhører Moyes

Markedssjef i Bastion Cathrine Gram.

Bastion-høsten er preget av Jojo Moyes nyeste roman, og det er duket for deres største lansering noensinne.

– Denne høsten står i Jojo Moyes-tegn. Og med en så stor utgivelse er det trygt og godt med et så stort team i ryggen, forteller markedssjef i Bastion, Cathrine Gram.

Bastion forlag ble tidligere i år kjøpt inn i Stordalen-forlaget Strawberry. Det gjør høsten mer spennende for forlaget.

– Det betyr at vi har fått masse nye mennesker og kunnskap inn i forlaget, og vi får dratt veksler på hverandre. Vi som driver med oversatt skjønnlitteratur, syns det dessuten er veldig gøy å få dra på turné med deres forfattere og oppleve den norske dimensjonen, forteller Gram.

Denne høsten innebærer også flytting for forlaget. I september pakker de ned lokalet på Vindern og flytter inn hos resten av Strawberry i Universitetsgaten.

Ny bok og tema fra Moyes

– Dette blir Bastions største lansering noensinne, forteller Gram om Jojo Moyes høstaktuelle roman, Over Horisonten.

Boken er den første fra Moyes siden Lou-trilogien, og Strawberry skal angivelig slå ordentlig på stortromma i anledning lanseringen. Det er lenge siden forfatteren selv gjestet Norge, men denne høsten gjester hun landet igjen.

– Hele boken gnistrer av fortellerglede, og hun tar opp et nytt tema. Boken er basert på virkelige hendelser som fant sted under president Roosevelts tid. Kona hans, Eleanor, ønsket å øke lesekyndigheten i befolkningen, og bestemte seg derfor å ansette ridende bibliotekarer, som skulle ri rundt til befolkningen, forteller Gramm.

Hovedpersonen er en britisk sosietetsfrøken som føler seg bundet av konvensjoner. Når en kjekk amerikaner frir til henne, ser hun sitt snitt til å skape seg et nytt liv. Men det blir ikke det livet hun hadde tenkt.

– Hun blir med de ridende bibliotekarene, og treffer fire kvinner med sine egne historier. På reisen rundt i Amerika skal hun finne ut hvem hun selv er, og det er selvsagt duket for mye drama, forteller Gram.

Etterspurt pappa-bok

– Endelig kommer den mest etterspurte boken noensinne, forteller Gram om Elma Van Vliets Min pappa.

Forlaget har tidligere utgitt bøker som Min barndom og Min mamma, men savnet etter en tilsvarende pappa-bok har vært stor hos kundene, noe forlaget har opplevd.

– Vi har fått ukentlige mailer fra kunder som etterspør denne boken. Vliets bøker har dessuten solgt 4 millioner eksemplarer på verdensbasis. Det er unikt i en tid for alt skjer digitalt, at små mange vil skrive historien sin for hånd.

Utypisk Bastion-bok og ny stemme

Bastion har også nye stemmer de presenterer denne bokhøsten. Lia Louis debuterte nylig i England, men her i Norge utgir Bastion hennes andre roman Kjæreste Emmie på verdenslanseringen 24. oktober.

– Det er en søt romantisk-komedie, som har alt. Den er gripende uten klisjeer. Emmie er litt som Lou Clarke, og akkurat som Moyes klarer Louis å skrive lett om tyngre tema. Dette håper vi blir årets julegave fra Bastion. Vi skal gjøre alt for at denne boken skal hevde seg i den norske bokhøsten.

En annen klassisk Bastion-bok på høstlista er Rhys Bowens Jenta fra Toscana, en kjærlighetsroman satt til Italia. Boken har et historisk bakteppe, satt til andre verdenskrig. En engelsk bombeflypilot må søke tilflukt i armene til en vakker kvinne.

– Boken er en krysning av Santa Montefiore og Lucida Riley, og vil passe godt til leserne som liker dem. Det er en ordentlig pageturner.

Men forlaget utgir også bøker som er utypiske for dem denne høsten, i følge dem selv. Blant annet Hanna Beckermans Alle våre hemmeligheter.

– Beckermans bok er ingen typisk Bastion-bok. Den er mer litterær, og er en veldig spennende tittel. Boken er blitt blurbet av mange kjente navn, som sier det er den beste boken de har lest.

Alle våre hemmeligheter handler om familierelasjoner, mer bestemt to døtre som ikke har snakket sammen på flere år. Leserne får lære hvordan de har sklidd fra hverandre, og følger morens forsøk på å føre dem sammen igjen.