Horst, Aust og Betty Smith

Tom Egeland leser både klassikere og nykommere i sommer. I dag deler han sin sommerlektyre med BOK365s lesere.


Også i sommer deler Bok365s medarbeidere sine leseopplevelser. I dag gir vår gjesteskribent Tom Egeland deg sine anbefalinger for lange sommerdager. 

 

Jeg har alltid mange bøker på leselisten min. Altfor mange, faktisk. Jeg rekker aldri å lese alt jeg har lyst til å lese! Bunken med bøker som venter på å bli lest, vokser fortere enn bunken med ferdigleste – et «problem» jeg tror mange kjenner seg igjen i.

 

For mange er sommer forbundet med lettleste og underholdende bøker som egner seg under parasollens skygge. Ikke noe galt med det.

 

Klassikere

Stoner BiggerIkke noe galt med lødig og seriøs litteratur, heller. Klassikeren Stoner av John Williams er ute i pocket og vel verd din tid.

 

Ute i pocket er også Erika Fatlands Sovjetistan. Hvorfor ikke prøve seg på noe annet enn prosa? Erikas bok handler om henne opplevelser på reise gjennom Turkmenistan, Kasakhstan, Tadsjikistan, Kirgisistan og Usbekistan. Ikke akkurat solkysten, dette her. Erika er sosialantropolog, men skriver med pennen dyppet i den skjønnlitterære forfatters blekk.

tomsovjetistan

Eller hva med å plukke frem gamle perler fra bokhyllen – Hamsun og Undset, Hemingway og Faulkner. Kanskje nettopp sommeren er tiden for å lese de bøkene «du aldri rekker å lese»?

 

«Sommerbøker»

tomblndgangMen la oss vende fokuset til typiske «sommerbøker» som egner seg på stranden eller late ettermiddager i sofaen:

 

Jørn Lier Horsts Blindgang topper bestselgerlistene denne sommeren. Jeg har fulgt Jørns rivende utvikling som forfatter helt siden han debuterte med Nøkkelvitnet i 2004. Nå er han en av landets mest populære krimforfattere. Blindgang er en typisk politiroman, der vi følger William Wistings opprulling av flere drap. Solid og troverdig i ettertenksom Henning Mankell-tradisjon.

 

dødt_løpEn annen forfatter jeg har fulgt helt siden brakdebuten – med den historiske kriminalromanen Vredens dag i 1999 – er Kurt Aust. I år er Kurt aktuell med thrilleren Dødt løp, som handler om et fiktivt Tour de France-ritt som blir hakket mer blodig og dramatisk enn det som utspiller seg i Frankrike og på tv-skjermene våre i disse dager. Kurt er mest kjent for sine historiske kriminalromaner, men Dødt løp viser (i likhet med De usynlige brødre og Hevnens alkymi) at Kurt også behersker samtidskrimmen med stilistisk eleganse.

 

Et tre i Brooklyn

Nå skal jeg i gang med Betty Smiths Det vokser et tre i Brooklyn. Den utkommer først i august, men jeg skal anmelde den for VG og har fått tak i et forhåndseksemplar. Boken, som utkom i USA i 1943, ble første gang utgitt på norsk av Aschehoug i 1946. Når Gyldendal nå utgir romanen nesten 70 år senere, er det i Vibeke Saugestads oversettelse. Det vokser et tre i Brooklyn er en av disse amerikanske populærklassikerne – som Tatt av vinden og Drep ikke en sangfugl – som aldri later til å slippe taket i publikum.

 

HARPERLEECOVERWATCHMANApropos Harper Lee og Drep ikke en sangfugl – i august utgir Aschehoug Sett ut en vaktpost, som er Lees debutroman. Alle, også Lee selv, trodde manuskriptet var borte. Men ved et lykketreff ble det funnet for noen år siden, og er nå klar for utgivelse.

 

… og noen litt nyere

Når man blir invitert til å anbefale sommerlektyre – eller bøker generelt – er det jo alltid et hav å ta av! Det er så mange bøker jeg gjerne skulle ha anbefalt og så mange forfattere som fortjener oppmerksomhet. Alle som liker underholdende, episke, spennende og velskrevne romaner bør kaste seg over Lars Myttings Svøm med dem som drukner. Elena Ferrante og Jojo Moyes har funnet sitt norske publikum, for å si det forsiktig. Enda noen kjappe anbefalinger på tampen:

 

Emma Healys Elizabeth er borte – om en eldre, dement kvinne som forsøker å oppspore sin forsvunne venninne. Morsom og underfundig krim som også kan leses av alle som «aldri leser krim».

elizabethcover

 

Sascha Arangos Sannheten og andre løgner – original, annerledes og særdeles velskrevet krim om en forfatter som vikler seg inn i et nett av drap og løgner.

tompiken

Paula Hawkins Piken på toget – en Flink pike-aktig kriminalroman og thriller med en alkoholisert og upålitelig forteller i sentrum.

 

Anthony Doerrs Alt lyset vi ikke ser – om to barns skjebne under krigen. Boken vant det prestisjetunge Pulitzer-prisen i USA.

 

Samtidig er det fristende å tilføye: Blås i mine anbefalinger! Kanskje er den perfekte boken for nettopp deg en seriøs kunstroman av en ung og ukjent forfatter fjernt fra bestselgerlistene. Finn dine egne perler i bokhyllen, i bokhandelen, på biblioteket eller på nettet. Det viktige er å ha en god bok mellom hendene!