Stig Holmås’ ti år gamle roman "Regn" skal dramatiseres og settes opp på Den Nationale Scene i Bergen.
Forfatteren selv er svært glad for at romanen skal bli teater, og lover BOK365 at han ikke har lagt seg borti dramatiseringen til Anne-Karen Hytten. Men han røper at han og kona Tove har sørget for at replikkene i stykket blir bergenske, slik bergensere av det slaget stykket omhandler snakket på femtitallet.
– Hvis jeg blander meg mer inn blir jeg bare en pain in the ass. Jeg har en tendens til å bli vanskelig når folk tar i ordene mine, ler forfatteren. – Jeg har lest dramatiseringen til Hytten, og den er veldig fin. Hun gjør det på sin måte, men ivaretar språk, problemstillinger og tone i romanen.
– En stor glede
– Hva betyr dette for deg?
– Det er selvfølgelig godt for sinnet mitt at denne romanen har levd såpass som den har gjort i de ti årene som har gått siden den kom ut. Den var jo også publikum på Bergen Offentlige Bibliotek sitt valg da de skulle stafettlese en bok for noen år siden. Det var en glede for meg. Jeg har også fått økonomisk støtte til å utvikle filmmanus av romanen, som jeg har gjort sammen med Matias Armand Jordal, og nå ringer DNS og vil lage teater. Det er også en stor glede, sier Stig Holmås.
Regn settes opp på Den Nationale Scene høsten 1919, men hvordan forestillingen blir vil ikke Holmås si noe om. Han røper at det er en komponist med i spillet og at han har laget noen sangtekster, men benekter at det skal bli en musikal. – Jeg overlater resten til Anne-Karen Hytten, som også skal være regissør for stykket, sier han.
Brødrekjærlighet
Regn er romanen om brødrene Ole Johan og Bjørnar, som vokser opp i Bergen på femtitallet. Og det er også fortellingen om den enarmede sovjetiske skøyteløperen Vladimir Sjilikovskij, som var i verdenstoppen på den tiden, og litt av en helt for brødreparet.
Guttenes far jobber på Vervarslinga på Vestlandet, og romanens tittel spiller naturligvis på det bergenske været det er så mye av. Ja, ifølge faren fins det hele 17 typer regn i Bergen: Musk, yr, duskregn, sipregn, vanlig regn, regnbyger, flobyger, høljeregn, styrtregn, pøsregn, plaskregn, drivregn, valleslette og sludd. «Og så har vi snø, våt eller tørr. Pluss hagl, selvsagt», opplyser meteorologen.
Det er en vakker bok om samhold mellom brødre og en hemmelighet som naturligvis kommer til overflaten. Og om å gå på skøyter på gamle Krohnsminde Stadion i øs pøs.
Planlagt lenge
Teatersjef Agnete Haaland sier til Bergens Tidende, som først skrev om saken, at hun har hatt planer for Regn så lenge hun har vært ved teatret: – Jeg ble oppfordret til å lese boken rett etter at jeg hadde fått sjefsjobben. Den berørte meg virkelig. Ikke minst far-sønn-forholdet og katastrofen som inntreffer. «Regn» er veldig bergensk, veldig gjenkjennelig. Og Anne-Karen Hytten har skrevet et nydelig, musikalsk og poetisk manus, sier Haaland til avisen.
Regn settes etter planen opp på Den Nationale Scene høsten 2019.