– Holder gjerne på i tjue år til

Det er mye som ikke har gått som planlagt i Jeff Kinneys liv. Millioner av barn verden over er takknemlige for nettopp det.

– Jeg drømte aldri om at det skulle bli en slik suksess, eller at det skulle bli flere bøker, sier Jeff Kinney, mannen bak En pingles dagbok. Faktisk holdt Jeff på å gå Karl Ove Knausgård en høy gang da han bokdebuterte: – Første versjon var en slags dagbok, en slags året rundt med Greg. Den var på 1300 sider, så det kunne jo aldri gå, sier en lattermild Jeff Kinney til BOK365.

Stinn brakke

I stedet ble det til en mindre «Pingles dagbok». Og en til. Og enda en. Nå er bok nummer 13 ute, spesielt tilpasset norske forhold med snøballkrig og en frossen Pingle i Nedsmelting. Det passer jo fint, når Kinney før helgen var på sitt aller første norgesbesøk. Da fikk han blant annet møte en skokk av sine mest ihuga fans, da Gyldendal samlet full sal med skoleunger i sin egen storstue ved Sehesteds plass – og kulturminister Trine Skei Grande med på kjøpet.

– Mitt store forbilde var Disney-tegner Carl Barks. Historiene med Donald og Onkel Skrue lærte meg mye om livet og verden da jeg var liten, forteller Jeff Kinney. – Drømmen min var å bli tegneserietegner i en avis.

Over 200 millioner solgte

Slik gikk det ikke. Heldigvis. Verken med aviskarrieren eller utgivelse av en førstebok på 1300 sider. Nå er Kinney en av verdens mest populære barnebokforfattere. Mange norske barn og foreldre har de siste ti årene fått et nært og kjært forhold til En pingles dagbok. I Norge alene har bøkene passert én million i opplag, og i toppåret solgte Gyldendal en kvart million Pingle-bøker. På verdensbasis er det solgt over 200 millioner eksemplarer av Jeff Kinneys seriesuksess, som er oversatt til mer enn 40 språk. I vårt århundre er Pingle-universet sannsynligvis kun slått av Harry Potter-serien (over 500 mill. solgte) blant barne- og ungdomsbok-fenomenene. Sistnevnte serie går også langt bredere i lesealder.

På denne ukas amerikanske bestselgerliste i Publishers Weekly er Meltdown (Diary of a Wimpy Kid #13) kun slått av Michelle Obamas Becoming.

Hektisk reise

Selv om temaet for hans ferskeste bok – snø – kanskje ikke er særlig universelt, er Jeff Kinney opptatt av at leserne skal kunne identifisere seg med historiene:

– Jeg vil at unger skal kunne identifisere seg med Greg og hans liv. Derfor har jeg bevisst tegnet ham så enkelt og med så få linjer som mulig – slik at han ikke får tydelige karaktertrekk.

Meningen var opprinnelig at Kinney skulle nordover i Norge på nordlysjakt, men programmet ble for hektisk – så det endte med et par dager i hovedstaden, mellom besøk i Stockholm og Helsinki.

Eier bokhandel

Jeff Kinney bor nå i Plainville sørlige Massachusetts sammen med kona Julie og sønnene Will og Grant. Der er han ikke bare forfatter, men også bokhandler:

– Vi har investert i et større leilighetbygg i byen, med næringslokaler på gateplan. Og hva kunne da være til glede for alle fra null til hundre? Jo, en bokhandel, sier Jeff Kinney.

At nettopp Kinney er eier har sørget for at lille Plainville, med bare 8000 innbyggere, har en svært populær bokhandel. Der har han blant annet hatt besøk av gode forfattervenner som Andy Griffiths (Gutta i trehuset) og Dav Pilkey (Kaptein Supertruse).

Men Jeff Kinney har ingen planer om å bli bokhandler på heltid. Han planlegger et langt liv med En pingles dagbok:

– Jeg håper at Greg og jeg kan holde på i tjue år til.