Historisk lydbokfokus på Bokmässan

BOKMÄSSAN: Besøkende ved Bokmessen i Gøteborg i 2022. (Foto: Niklas Maupoix)

Når den svenske bokmessen går av stabelen i Göteborg fra onsdag av, vil lydbøker og den strømmede litteraturen gis større plass enn noensinne.

– Det finnes en kjempeinteresse fra publikum, men også mange bransjediskusjoner rundt dette som det er viktig at Bokmässan kan komme i møte, sier programsjef Oskar Ekström til TT.

Samtidig beskrives lydbøkene som en trussel mot litteraturens økosystem fordi forfatterne får så lite igjen for det. Flere samtaler om dette står på messens program, i kjølvannet av at det svenske forfatterforbundet og strømmetjenesten har diskutert heftig i svenske medier.

– På messen vil også forfatterne selv og forlagene være til stede. Det er viktig at de ulike aktørene kommer til orde, sier Ekström.

Også barns synkende leseferdigheter, og hva som kan gjøres for å bøte på dette, vil tas opp på bokmessen. Blant annet på et nytt såkalt litteraturpolitisk møte , som arrangeres dagen før åpningen med nordiske representanter – der Vibeke Røgler fra !les er om bord.

– Vi er mer bekymret enn noensinne tidligere, sier messesjef Frida Edman, som byr på en egen familiebillett og et nytt lesetelt for de yngste leserne.

Bokmässan i Göteborg går av stabelen 28. september til 1. oktober. Blant de norske forfatterne som gjester messen er Vigdis Hjort, Jon Fosse og Ingvild Rishøi.