Het Obama-auksjon i London

Det er store pengesummer i omløp når norske forlag skal sikre seg Barack og Michelles biografier. Og enda tøffere er budrundene i våre naboland.

Årets store bokauksjon er i gang – og to norske forlag kniver om Obama-rettighetene.

I følge ryktene ble de internasjonale rettighetene til Barack og Michelle Obamas selvbiografier slett ikke billige for Penguin Random House (PRH).

Rundt 550 mill. kroner skal PRH ha betalt for en tobok-avtale deres respektive bøker. Forlaget vil av prinsipp ikke kommentere summene, men ifølge Financial Times skal prislappen ha vært 65 millioner dollar. Forhåndsspekulasjonene var at auksjonen kunne lande i terrenget 30 millioner dollar, men nå tyder mye på at Obama-paret kan hente ut det dobbelte.

 

Blir det Cappelen Damm?

– Det blir friske budrunder her, tror jeg, sa Anne Gaathaug, før auksjonen braket løs. Det kunne også redaksjonssjef Jan Swensson – men han trodde ikke tilslaget ville gå over en millionen på hver.

Les også: Hvem fanger Barack og Michelle?

Etter hva vi erfarer, kan både Gaathaug og Swensson få rett. Budrunden har vært frisk ut fra vanlig sakprosa-målestokk, men når to norske forlag gjensto var vi fremdeles langt under millionen for hver. Og så må vi ta forbehold om at de to gjenværende selvsagt kan drive hverandre opp på helt andre nivåer. Bransjeinsidere føler seg trygge på at Cappelen Damm er en av de to gjenværende – og tipper at Norges største forlag vil stikke av med rettighetene til slutt, slik de har gjort i mange store bokauksjoner de senere år.

 

Ny nordisk rekord?

Det vil uansett bli snakk om en god slump penger. Etter hva vi erfarer, satser Penguin Random House på å selge rettighetene til de to bøkene som én pakke i de fleste land.

Obama-budrundene går enda friskere i våre naboland. I Danmark skal inngangsbilletten ha vært en million danske kroner for i det hele tatt å være med i auksjonen. Der pågår auksjonen fremdeles, men aktørene er svært sparsomme med kommentarene.

I Sverige skal budene nå ligge godt over 500 000 dollar – og det skal være minst tre aktører igjen, hvorav Bonnier er én. Storytel/Norstedts er mistenkt å være en av de øvrige, mens Natur och Kultur skal ha trukket seg.

Hvis våre opplysninger holder vann og auksjonene i våre naboland fortsetter i samme spor, kan et svensk eller dansk forlag i løpet av dagen sette ny nordisk rekord for sakprosa-rettigheter.

 

6 millioner Barack-bøker

Amerikanske bransjeinsidere Publishers Weekly har snakket med antyder at Penguin Random House kan hente inn 10–25 av de 65 mill. dollarene på salg av utenlandsrettigheter. De største summene vil sannsynligvis komme fra auksjonene i Storbritannia, Tyskland, Brasil, Kina og Nederland.

Mesteparten av inntektene må Penguin Random House uansett hente på hjemmemarkedet USA. Der har Barack Obama svært gode salgstall å vise til fra tidligere. Hans to foregående bøker – Dreams from My Father (1995) og The Audacity of Hope (2006) har totalt solgt hele 4,7 mill. eksemplarer, ifølge Nielsen BookScan. Etter som BookScan startet sine målinger først I 2001 og “kun” måler 80 prosent av markedet, er det reelle tallet sannsynligvis over 6 mill. eksemplarer.

Hvis de nordiske auksjonene er representative for mellomstore og mindre bokmarkeder, ligger Penguin Random House an til å få igjen pengene sine – og vel så det.

 

Saken oppdateres.

 

 

(Foto: Pete Souza / Det Hvite Hus)