Her er Riverton-finalistene

I dag ble de fem utvalgte presentert på Krimfestivalen.

I dag ble de nominerte til Rivertonprisen offentliggjort under åpningen av Krimfestivalen. Aschehoug gir lave odds på å få vinnerforfatteren. Forlaget har hele tre av de fem nominerte på lista, mens Samlaget innkasserer sin andre nominasjon til den gjeve krimprisen. Femte og siste forlag med nominert forfatter er Font. Nominasjonene består av garvede krimforfattere, blant annet Kurt Aust – som vant Rivertonprisen i 2003 for Hjemsøkt.

Juryen har bestått av litteraturprofessor Hans H. Skei (leder), bokanmelder og forfatter Elin Brend Bjørhei og forfatter Knut Faldbakken.

Her er årets fem nominerte:

Aslak Nore: Ulvefellen (Aschehoug)

Ulvefellen er en spionthriller satt til Oslo under okkupasjonen. Henry Storm vender tilbake til Oslo sommeren 1942, og da han får tilbud om å gjenoppta studiene i Berlin, øyner han muligheten til å gjøre opp for sine synder. Han oppretter kontakt med motstandsbevegelsen og reiser inn i Hitlers rike for å finne ut sannheten om et hemmelig våpen han hørte rykter om ved østfronten. Men SS-offiseren Werner Sorge får nyss i Storms planer, og for å stanse nordmannen setter han ut en ulvefelle, i form av en vakker, polsk dobbeltagent.

Trude Teige: Pasienten (Aschehoug)

 

Trude Teiges femte bok om TV-journalisten Kajsa Koren. I Pasienten må Coren dekke en forsvinningssak i 2002 da 18 år gamle Julie forsvinner. I 2006 skjer det et drap som kaster nytt lys over forsvinningen, og over det som foregikk på nervesanatoriet der hun bodde. Og hva mente den psykiatriske pasienten på Dikemark, kalt Krøsus, som hvisket «De dreper pasienter her» før han døde i 1993? Kajsa blir kastet inn i en etterforskning som både omfatter et ukjent Munch-maleri og psykiatriske eksperimenter som ikke tåler dagens lys.

Kurt Aust: Skipet med det onde øye (Aschehoug)

 

Kurt Austs nominerte bok er et gjensyn med 1700-tallets Danmark-Norge og med den danske professoren Thomas av Boueberge og hans norske assistent Petter Hortten. I Skipet med det onde øye starter i 1704 på det dansk-norske slaveskipet «Christianus Quintus». Få dager før det legger til kai i København forsvinner kaptein Munk sporløst fra skipet – han og gullet hans blir aldri funnet igjen. I desember 1706 er «Christianus Quintus» igjen på vei sørover mot Afrikas kyst. Thomas av Boueberge og Petter Hortten med sin kone Sara og lille sønn Sigmund er om bord. De flykter fra den danske kongen. I løpet av julaften forsvinner nok en gang en person fra «Christianus Quintus». Til Petter Horttens overraskelse synes ingen å bry seg særlig om det. Ikke kapteinen, ikke mannskapet og overraskende nok heller ikke Thomas av Boueberge. Petter starter sine egne undersøkelser, hvor det er en desperat drapsmann midt iblant dem.

Øistein Borge: Det som aldri dør (Font)

Øistein Borge tar leseren nok en gang med tilbake i tid. Under et ferieopphold i Nord-Irland blir tidligere høyesterettsdommer John Sand og hans kone Monica myrdet. Kripos-etterforskeren Bogart Bull, som er i landet for å besøke sin morfars gård, koples inn i saken for å bistå førstebetjent Miriam Dixon i det nord-irske politiet. Da også forpakteren på morfarens gård blir funnet drept, aner politiet en sammenheng med drapet på ekteparet, og Bull oppdager at morfaren bærer på en hemmelighet som strekker seg mange år tilbake i tid. Samtidig trekker Borge tråder til urolighetene og attentatene i 1970-årenes Nord-Irland.

Lars Mæhle: Den stille flokken (Samlaget)

Den stille flokken er Lars Mæhles tredje krimbok for voksne, og tar opp ett av de mørkeste kapitlene i norsk historie; behandlingen av romfolket gjennom 1900-tallet. En voldsdømt psykiatrisk pasient rømmer fra lukket avdeling. Dagen etter blir to søstre funnet drept. Saken viser seg å ha tråder tilbake til et uløst drap på en rusmisbruker på 1980-tallet, men også til skumle hendelser på Svanviken arbeidskoloni på 60-tallet. Dit ble taterfamilier tvangssendt for å lære seg den «norske, bufaste kultur». Psykolog og kampsportutøver Ina Grieg blir motvillig trukket inn i saken, og hun slår seg sammen med tidligere etterforsker Hugo Fannrem.

Riverton-prisen

Rivertonprisen, «Den gyldne revolver», deles ut årlig av Rivertonklubben for det beste arbeid innen norsk kriminallitteratur. Det er Rivertonklubbens egen jury som utnevner vinneren. Rivertonklubben ble startet i 1972. Rivertonprisen er et samarbeid mellom Rivertonklubben, Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen.

Prisen blir utdelt på Litteraturhuset torsdag 15. mars.

 

Hovedbildet – fra venstre: Trude Teige, Øistein Borge, Lars Mæhle og Kurt Aust. Aslak Nore kunne ikke delta på arrangementet i dag.
(Foto Nore: AKAM1K3, Foto Teige: Oda Berby, Foto Aust: Bjørg Ringstad, Foto Borge: Font, Foto Mæhle: Tove Breistein)