Her er de nominerte til Uprisen

Nominasjonsjuryen: (F.v.): Elise Linnea Lande, Bjørn Viktor Bratsberg, Iris Nystad Vestlund, Ulrik De Lafuente og Johanne Silseth Aspen. (Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.)

Nominasjonsjuryen har bestemt seg. Her er de nominerte bøkene til Uprisen - årets ungdomsbok 2023.

– Dette har vært en lærerik og innholdsrik dag. Vi har jobbet godt sammen og selv om det var vanskelige beslutninger som måtte tas, har vi kommet fra til et godt resultat, sier nominasjonsjuryen.

Nominasjonsjuryen har bestått av Ulrik De Lafuente (8. trinn ved Drangedal skole), Johanne Silseth Aspen (10. trinn ved Eide ungdomsskole), Iris Nystad Vestlund (9. trinn ved Rana ungdomsskole), Elise Linnea Lande (9. trinn ved Hvaler barne -og ungdomsskole) og Bjørn Viktor Bratsberg (9. trinn ved Inderøy ungdomsskole)

De har kommet frem til følgende nominerte til Uprisen 2022:

Blått blod. Halve kongeriket 5 av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug (Aschehoug, 2022)

Lik meg – første gang av Anne Wisløff ( Cappelen Damm, 2022)

Høyt press av Jan Tore Noreng (Gyldendal, 2022)

Heiloen av Marte Mittet (Omnipax, 2022)

Splintra av Hilde Myklebust (Samlaget, 2022)

– En liste med god bredde

Prosjektansvarlig for Uprisen i Foreningen !les, Eira Kluge, forteller om stort engasjement blant kritikerklasser gjennom hele høsten i fjor, og synes nominasjonsjuryen har gjort en god og grundig jobb:

– Kritikerklasser brukte hele høsten på å lese, diskutere og skrive om norske ungdomsbøker utgitt i 2022. Det har vært et høyt aktivitetsnivå i hele landet, og totalt ble det skrevet over 1 100 anmeldelser. Nominasjonsjuryen fant kjemien fort og har jobba selvstendig i hele dag. De har hatt mange gode diskusjoner og kommet fram til en liste med god bredde. Jeg er imponert over det arbeidet de har gjort, sier Kluge. Hun legger til:

– Nå skal juryklasser fra samtlige regioner i gang med lesingen, og vi gleder oss veldig til utdelingen av Uprisen torsdag 25. mai under Litteraturfestivalen på Lillehammer.

Årets juryklasser befinner seg på følgende skoler:

Vestfold og Telemark: Skagerak International School

Trøndelag: Frosta barne- og ungdomsskole

Oslo: Ris skole

Viken: Kråkstad ungdomsskole

Agder: Møvig skole

Troms og Finnmark: Langnes skole

Nordland: Beiarn barne- og ungdomsskole

Vestland: Lægreid skule

Møre og Romsdal: Stordalen skole

Innlandet: Vardal ungdomsskole

Rogaland: Lagård ungdomsskole