– Henter inspirasjon fra egen barndom

Hege Østmo-Sæter Olsnes (Foto: Stine Friis Hals)

BARNEBOKPROFIL: I Hege Østmo-Sæter Olsnes' andre bok om Rot og Bjørne leker de gjemsel, men det går ikke helt som planlagt.

Hege Østmo-Sæter Olsnes er fra Sotra utenfor Bergen. Hun er dramapedagog, og jobber med teaterundervisning, i tillegg til å være illustratør. I våres introduserte hun to nye barnebokkarakterer til norske lesere i debutboken hennes Rot og Bjørne tegner – og denne høsten får leserne et gjensyn med de to bestevennene.

 

Forfatter: Hege Østmo-Sæter Olsnes

Aktuell med: Rot og Bjørne leker gjemsel (Aschehoug)

 

 

 – Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

Rot og Bjørne leker gjemsel tar utgangspunkt i hvordan ulike personligheter kan føre til at det vokser store og dramatiske konflikter ut av enkle situasjoner. Jeg ønsker å peke på at hver eneste daglige lille katastrofe er viktig i et barneliv. Med utgangspunkt i at barn observerer eller gjennomlever lignende situasjoner hver eneste dag, håper jeg at handlingen i bøkene er aktuell og gjenkjennbar. Jeg ønsket også å skrive om barns magiske evne til å løse kriser med lek og fantasi. Der har vi voksne mye å lære.

 – Tre barnebok-favoritter:

– Det er virkelig umulig å velge. Men da jeg var helt liten ville jeg lese Gubben og Katten. Og lete etter de små dyrene som gjemte seg i illustrasjonene. Da jeg ble litt eldre hadde jeg en periode med oppheng på alt av Roald Dahl. Elsket hans groteske og frekke signatur. Så må det nevnes at jeg alltid har fortapt meg i Astrid Lindgrens verden.

 – Hvordan jobber du?

– Rot og Bjørne har som nevnt veldig ulike personligheter, så jeg finner et tema hvor dette kommer tydelig til uttrykk. Selv var/er jeg nok en liten Rot, og jeg henter mye inspirasjon fra min egen barndom. Etter jeg har funnet tema og en haug med mulige konflikter, tegner jeg mange håndtegnede skisser og leter etter impulsivt gull i streken. Så leker jeg meg frem til den ferdige narrativen derfra. Teksten kommer etter hvert.

 – Din egen favorittillustrasjon? 

– I Rot og Bjørne leker gjemsel må det være når Rot går opp i røyk av raseri og kjedsomhet.

 – Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

– Brødrene Løvehjerte. Fordi den fengslet meg med sitt skumle mørke. Samtidig er den så utrolig vakker og jeg lengtet jeg etter å ri i skogen i Nangijala. 

 – Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

– Humlesnurr. Har alltid satt pris på å filosofere med gamle kloke menn. 

 – Og hvem ville du helst selv ha vært?

– Mathilda kanskje. Hun tryller til seg sjokolader.

 – Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

– En god bok har kanskje aldri noen oppskrift. Men jeg vil likevel trekke frem at den må skape identifikasjon hos leseren. Ellers setter jeg alltid pris på humor, håp, spenning og barnets magiske og grensesprengende blikk på verden. I bildebøker må illustrasjon og tekst leke sammen. Jeg setter også pris på at karakterene alltid uttrykker ekte følelser enten det er med humor eller alvor.

 – På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

– Jeg elsker Harry Potter, men er redd jeg hadde blitt for klønete i forsøket på å redde verden. Men jeg vet at jeg hadde kokt veldig godt sammen med Pippi. Vi deler den samme frekke humoren og eventyrlysten. Dessuten er jeg utrolig svak for hester og apekatter.