Friskere etter infarkt og slag

PÅ VEI TILBAKE: Fredrik Wandrup har vært borte fra offentligheten i mange måneder. Bildet ble tatt 23. mai i år, seks uker før han ble syk. Foto: Vebjørn Rogne.

Den profilerte kritikeren og forfatteren Fredrik Wandrup har vært alvorlig syk, men er nå på bedringens vei.

I går hadde Randi Berge Wandrup og Fredrik Wandrup ti års bryllupsdag og da lettet hun på sløret om hva som har skjedd med den kjente kritikeren, programlederen, kommentatoren, forfatteren og litterære altmuligmannen siden i sommer. BOK365 har fått tillatelse til å gjengi hva hun skriver på facebook:

Alvorlig infarkt

 «Det er altså slik at Fredrik brått fikk et alvorlig hjerteinfarkt etter at vi hadde vært på premieren på «Kaptein Sabeltann» for nøyaktig fire måneder siden.

Fredrik som kritiker:

Han snakker varmt om hvor viktig koreografien er til Helén Vikstvedt er mens familien kjører hjem på E18. Jeg er heldigvis sjåfør. Han blir brått borte. Helt borte. Hva gjør man i en slik situasjon? Jeg får svingt av veien etter noen hundre meter mens jeg roper: «Hva er det som skjer, Fredrik?» og barna fra baksetet skriker «Ikke dø, pappa!»


Vi står i dyp takknemlighet til Per Arnstein og Janniche Aamodt som stoppet da jeg veivet med armene på E 18 denne natten. Livredningen deres ga Fredrik det luft- og blodomløpet som trengtes frem til ambulanser kom. Dere reddet livet hans! Og ungdommene deres som tok seg av Kaja og Jenny! Dere er for alltid en del av våre liv! Det kom også andre sykepleiere til. Vi er dere alle evig takknemlige!

Fem døgn i koma

Fredrik lå i kunstig koma i fem døgn. Vi visste ikke om han, den kloke mannen, våknet opp som seg selv. Det gjorde han. Mentalt har Fredrik vært seg selv fra første øyeblikk. En enorm lettelse. Men han ble også rammet av slag. Med lammelse i høyresiden.
Etter sykehusopphold på godt over en måned har Fredrik vært to måneder på Kongsgårdheimen i rehabilitering. Deretter 6 uker på Vikersund Bad. Enestående steder med fremragende behandlinger. Han er oppe og går så fint. Trenger ingen hjelpemidler. Samtidig er språket en utfordringen, men er i fremgang. Hele tiden. Med ord og setninger. Samtaler. Og lesing. Fredrik har lest Dag Solstad og Lars Saabye Christensens siste romaner. Diverse essays. Han følger med. Vi har troen! Med optimisme og tålmodighet. En dag av gangen. Fredrik med verdens største inspirasjon: «Jeg lever. Jeg lever!» Jentene ser også fremover. Det er godt!


På torsdag kommer Fredrik hjem. Vi gleder oss alle fire. Det blir godt. Sytten år i kjærlighet – i dag 10 års ekteskap!» skriver Randi Berge Wandrup.