Helse og selvutvikling i fokus

Ketogent kosthold er fremtredende på Lille Månes høstliste. Men også hos Jan Mesicek er hjernen stjernen.

– Vi setter fokus på helse, livsstil og selvutvikling hele året – ikke bare i januarforsett-måneden, sier forlagssjef Jan Mesicek i Lille Måne som utgir tre bøker denne høsten. Iver Mysterud har skrevet om Alzheimer og demens, eller diabetes type 3 som tilstanden ofte omtales som. Ifølge Mysterud, dr.philos. i biologi, er for høyt sukkerkonsum en direkte årsak til demens. Med boken Håp ved demens og Alzheimers sykdom – Hva alle bør vite, håper Mysterud å gjøre noe med det. Nøkkelen er blant annet et ketogent kosthold, i kombinasjons med andre livsstilstiltak.

Keto for nybegynnere

– I USA er ingen diett-trend større enn «keto», eller ketogent kosthold. Ketogent kosthold er på ingen måte noe nytt, men interessen har eksplodert de siste årene. Vi vet interessen for keto øker i Norge også, den nærmer seg faktisk lavkarbo-nivåer, sier Jan Mesicek som lanserer den første ketogene kokeboken på norsk av tsjekkiske Martina Slajerova: Tittel, sier Jan Mesicek, som selv er halvt tsjekkisk.

– Denne kokeboken gjør det morsomt å legge om til ketogen diett, her finner du oppskrifter som inspirerer deg til å prøve nye ting på kjøkkenet. Fra melkefritt til meksikansk, fra vegetar til vietnamesisk og mange alternativer til den gamle ‘matpakka’. Ketogent kosthold betyr at du gir kroppen din mat, som gjør at kroppen bruker fett som energi – og ikke til lagring, det er et spennende kosthold som får stor interesse internasjonalt i medisinsk sammenheng.

SATSER PÅ HELSE: Jan Mesicek.

Hjernetrening er hovedsatsing

Forlagets hovedsatsing i år er Frank Weddes bok Ligg et hode foran med funksjonell hjernetrening – 16 ferdigheter du må kunne før robotene kommer.

– En fantastisk spennende bok, med praktisk teknikker du har nytte av både i samlivet, for deg selv og på jobben, sier Mesicek. – Omsider begynner det å gå opp for oss i Norge at vi ikke har prioritert å lære det å lære, slik som man prioriterer øverst i for eksempel Singapore, der Frank Wedde har bodd i flere år og utviklet det digitale læringsstedet Memolife. Nå er han kommet hjem til Norge og han er på kort tid blitt en av de mest populære foreleserne på «Talelisten».

– Kulturministeren må rydde opp

Det har vært mye fokus på det synkende bokbransjesalget her til lands. Så langt i år har Lille Måne svømt mot strømmen:

– For oss som et lite forlag, er vi utsatt for svingninger. Men vi ligger an til en dobling i omsetningen i år, fordi vi har flere nye utgivelser og et par bøker har gått veldig bra, spesielt boken om stoffskiftet Lei av å være sliten, sier Jan Mesicek, men legger til at ikke alt er såre vel: – Som en liten aktør er vi helt avhengige av tilgangen til alle distribusjonskanaler på like vilkår. Hvorfor gjør kulturministeren ingenting for å rydde opp i dette? Dette gjelder spesielt på lydbok-streamingsiden, der en aktør trenerer tilgangen for små forlag til sin forlagseide distribusjonskanal.

Kurs over hele landet

Konferansevirksomhet har vært en viktig «attåtnæring» for Mesicek og Lille Måne, og sto i fjor for rundt 20 prosent av omsetningen.

– I fjor arrangerte vi seks kurs over hele landet kalt «Stoffskiftedagen», og med ett unntak var arrangementet utsolgt over det hele. I år har vi hatt færre arrangementer, men flere utgivelser. «Høstkonferansen» er vårt faste hovedarrangement som går over to dager, der lesere får møte våre forfattere, og får høre interessante foredrag fra forelesere innen helse- og kosthold, selvutvikling og aktuelle spørsmål innen mat- og matproduksjon, forteller Jan Mesicek. – I år har vi for eksempel to forskere fra Folkehelseinstituttet som foreleser om hva miljøgifter og «fremmedstoffer» gjør med metabolismen og hormonelle prosesser i kroppen. Dette er temaer våre kjernelesere er veldig interessert i. Den ene dagen av konferansen vies i sin helhet til stoffskifteproblematikken.