Helga får svar på brevet sitt

Helge Jordal og Ragnhild Gudbrandsen er Bjarne og Helga i Hordaland Teaters dramatisering.

Bergsveinn Birgissons elskede roman "Svar på brev frå Helga" går til scenen. På LittFestBergen fikk publikum noen smakebiter.

Bergsveinn Birigissons lille, vakre og vemodige roman Svar på brev frå Helga blir teater, og i helgen fikk publikum på LittFestBergen se og høre smakebiter fra forestillingen, som har premiere på Hordaland Teater i mai.

Stolt sauebonde

Helge Jordal spiller den stolte islandske sauebonden Bjarne, som svarer på brev fra Helga. Men ikke før livet går mot slutten og det er tid for oppsummering. Gjorde han de riktige valgene? Skulle han blitt med sin elskede Helga til bylivet i Reykjavik i stedet for å bli værende på gården?

Romanen er en vakker og tidvis røff fortelling om kjærlighet, levd liv og ikke levd liv. Med erotiske minner, historier om værer, traktorer og glemte lik. Og om kjærligheten til Helga, som endelig får svar på brevet sitt.

Snakker om Bjarne og Helga: F.v. Bergsveinn Birgisson, Solrun Toft Iversen og intervjuer Eivind Riise Hauge

Oversatt med fyllepenn

Boken er skrevet på islandsk av bergensbaserte Bergsveinn Birgisson, og oversatt til nynorsk av Johannes Gjerdåker.

– Med fyllepenn, Johannes skriver ikke på pc, humret forfatteren fra scenen.

Svar på brev frå Helga (Pelikanen Forlag) ble nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2012, og har fått mange lesere og venner også i Norge. Opprinnelig er boken en monolog i brevs form, men her dukker altså den elskede Helga, spilt av Ragnhild Gudbrandsen, også opp.

– Å få en monolog til å bli et skuespill er jo alltid vanskelig. Men i denne settingen her med disse to skuespillerne synes jeg faktisk teksten løftes, sier forfatter Birgisson til BOK365.

Forfatteren forsikrer at han ikke har lagt seg borti dramatiseringen, men han har stilt seg til disposisjon for regissør Stig Amdam, som også har dramatisert stykket, når han har hatt spørsmål.

Smakebiter: Ragnhild Gudbrandsen og Helge Jordal spiller Helga og Bjarne

To viljer som møtes

Teatersjef Solrun Toft Iversen er glad for at stykket settes opp på Hordaland teater, men ser utfordringene ved å dramatisere en monolog:

– Når man dramatiserer en roman må alltid store deler av teksten strykes, men i dette prosjektet er det mest spennende å finne ut hva Helga skal si og hva Bjarne skal si? Ofte repeterer de de samme replikkene, men betont på ulikt vis. Det er to viljer som møtes her. Det kan være to versjoner av den samme hendelsen og det gir en fin dynamikk på scenen. Det viser hvor ambivalent en minnestrøm kan være, sier Solrun Toft Iversen.

Forfatter og teatersjef: Bergsveinn Birgisson og Solrun Toft Iversen

Stinn brakke

LittFestBergen (på engelsk LitFestBergen) går av stabelen for første gang denne helgen, og presentasjonen av boken og stykket var en del av programmet lørdag. En fullstappet sal fikk høre smakebitene fra forestillingen og tankene til både forfatter og teatersjef etterpå.

Svar på brev frå Helga har premiere på Hordaland teater i Bergen 21. mai.

Les også: Har roen før festivalpremiere

 

(Plakatfoto: Øystein Klakegg. Øvrige foto: BOK365)