Heite kyllingspyd

En uhøytidelig koserett som passer til late sommerkvelder i hagen.

Å lage mat over åpen ild er den eldste måten å tilberede mat på, og de fleste har et forhold til det. Svidde pølser, røyklegging av hele nabolaget og duften fra grillkullet er nostalgisk, og hører sommeren til.

 

Grilling er sosialt, uhøytidelig og hyggelig – særlig med familien og vennegjengen samlet omkring hagebordet mens flammene gjør jobben. Denne uken presenterer vi en rett som passer perfekt til denne velkjente sommerscenen. De hotte kyllingsypdene er pefekt til å anrette på store fat og sette midt på bordet slik at alle kan forsyne seg selv, mens couscous-salaten kan klargjøres dagen i forveien.

 

En bok som skal brukes

 

 Forfatternykvist

 

 

I den nye kokeboken Glød(Gyldendal) prestenterer Jan Ivar Nykvist, lagleder for TEAM BARBIEQ og tre ganger norgesmester i grilling, oppskrifter til grillmat som imponerer.

 

«I denne boka vil jeg gi deg de små tipsene som gjør at du kan gå fra å være en middels grillkokk til å kunne imponere naboene og svigermor.», skriver kokken selv.

 

forsideglød

 

 

Jan Ivar gir deg hemmelige og geniale tips som vil heve grillmaten din fra god til fantastisk. Det er nemlig ikke det dyreste utstyret eller den største grillen som må til for å lage den beste grillmaten – det er hvordan du bruker dem.

 

«Boka skal brukes, den skal være med ut på verandaen, og ved slutten av grillsesongen skal den ha flekker av marinade og urteolje. Jeg håper ikke denne grillboka bare blir stående til pynt i bokhylla!»

 

Denne uken presenterer vi hotte kyllingspyd med couscous-salat, en rett som er inspirert av retten som Nykvist og resten Team BarbieQ vant NM i grilling med i 2011.

 

 

Så fyr opp grillen, og gjør deg klar for å imponere hele familien med en hot vri på grilligen.

 

Hotte kyllingsspyd med couscous-salat

 

Hotte kyllingsspyd

 

Kyllingspyd

800 g kyllingbryst

3 ss rapsolje

salt

pepper

 

Couscous-salat

2 dl couscous

2 dl eplejuice

8 asparges

2 grillede paprika

1 fennikel

2 vårløk

2 ss finhakket persille

4 ss finhakkede sukkererter

4 ss god olivenolje

2 ss rapsolje

1 ss sitronsaft

 

Chilisaus

½ ss Harissa

3 ss søt chilisaus

2 ss soyasaus

3 ss limesaft

3 ss honning

3 ss finhakket koriander

 

Epletzatsiki

1 grønt eple

4 ss gresk yoghurt

salt

pepper

 

Tilbehør

2 bananer

2 ss rapsolje

4 ss saltede peanøtter

 

Kyllingspyd

Kutt kyllingbrystene på langs, og tre dem på spyd.

Hvis du bruker trespyd, så husk å legge dem i bløt i 30 minutter før du bruker dem. Da tar de ikke fyr så lett.

Pensle kyllingspydene med rapsolje. Krydre dem med salt og pepper, og legg dem på direkte varme på grillen til de får fint grillmønster rundt hele.

Flytt spydene over på indirekte varme.

Grill kyllingspydene i 4–10 minutter. Tiden kommer litt an på hvor store spyd du har laget. Hvis du er usikker, så kan du bruke steketermometer.

Spydene er ferdig når kyllingen har kjernetemperatur på 60 °C.

Mot slutten av steketiden pensler du dem med chilisausen.

Nå er det viktig at du følger godt med. Chilisausen inneholder sukker, noe som gjør at den brenner seg fort.

 

Couscous-salat

Kok aspargesen i lettsaltet vann til de begynner å bli myke.

Avkjøl i kaldt vann.

Kutt grillet paprika, fennikel, vårløk og sukkerertene i like små terninger.

Kok opp eplejuicen. Ha i couscous og dra kjelen til side.

La eplejuicen trekke inn i couscousen, og rør opp med en gaffel.

Vend inn 4 ss olivenolje.

Pensle aspargesen med litt rapsolje og grill dem på direkte varme til de har fått fin farge. Del opp i like biter og vend inn i couscousen sammen med paprika, fennikel, vårløk, sukkererter og finhakket persille. Smak til med salt og pepper.

(Couscous-salaten kan du gjerne lage ferdig tidligere på dagen og la stå i kjøleskapet. Ta den fram en time før gjestene kommer, slik at den blir romtemperert. Da kommer alle smakene mer til sin rett.)

 

Chilisaus

Bland alle ingrediensene til en jevn saus.

 

Epletzatsiki

Skrell eplet. Riv det grovt eller kutt i tynne strimler.

Vend inn i yoghurten.

Smak til med salt og pepper.

 

Tilbehør

Del bananen i to på tvers, og del hver halvdel i to på langs.

Pensle bananen med solsikkeolje og grill på direkte varme i ca. 4 minutter til du får en gyllen, fin farge.

 

Peanøttene grovhakkes og strøs over kyllingen rett før servering.