Heit elg til middag

Skogens konge er marinert i chili – og det er herlig.

Tidligere denne uken fikk Helena Neraal sølv i Gourmand Cookbook awards i Kina for kokeboken Elg & Co i den gjeve klassen for kjøttretter. Derfor byr vi denne fredagen på en elgoppskrift, selv om det ikke er midt i sesongen.

 

 

 Elg & co

 

Elgen blir med rette kalt skogens konge, og Neraal yter navnet rettferdighet med ukens fantastiske oppskrift. Tilbehøret kommer fra skogens frodige spiskammer, for som bjørnen Baloo synger i disneyklassikeren Jungelboken; «alt du trenger finner du, i skog-naturens pølsebu’». Men den tradisjonelle elgfileeten får en heit vri i ukens oppskrift med en enkel og nydelig chilivinaigrette.

 

Elgen i godt selskap

Helena Neraal driver vertshuset Vita Älgen i Värmland, hvor hun får utøve sin lidenskap om å lage deilig mat basert på gode råvarer. Selv om hun ikke er opptatt av at alt skal være så avansert, er det likevel viktig at maten er kortreist og delikat.

 

OSLO 20070806 Helena Neraal i studio pigg og blid i forskjellig antrrekk . Foto: Knut Falch / SCANPIX

 

Elg & co presenterer oppskrifter hvor viltkjøttet spiller hovedrollen, og elgen er i godt selskap med andre smakfulle skogsdyr. Viktige stikkord i denne viltkokeboken er gode råvarer, deilig tilbehør og hyggelig samvær om matbordet. Boken presenterer retter som både egner seg i festlige lag og til avslappende fredagskvelder. Den innholdsrike kokeboken gir og informasjon om behandling av viltkjøtt og oppskrifter på fantastisk tilbehør, dressinger, chutnyer og sauser.

Løper tennene dine i vann? Hent frem elgen, inviter vennene over og server en fantastisk heit elgfilet med nydelig tilbehør.

 

 

Marinert elgfilet i chilivinaigrette

 

elg1

 

4 porsjoner

250–300 g indrefilet av elg

 

Vinaigrette

½–1 rød chili, renset og finhakket

10 cm purre, eventuelt sesongens løk, finhakket

2 ss fersk timian, finhakket

1 dl olivenolje

2 ss rødvinseddik

½ ts salt

grovmalt sort pepper

 

Garnering og tilbehør

smaksrik salat, for eksempel ruccula

en vårløk eller purre, finstrimlet

fersk timian

flaksalt

ristet brød

Sett ovnen på 175 grader.

Renskjær kjøttet og fjern alle hinner. Stek det helt i varm panne slik at kjøttet får farge. Legg fileten i et ildfast fat og stek kjøttet ukrydret i ovnen i 15–20 minutter etter tykkelsen. Kjernetemperaturen skal ligge på ca. 55 grader, eller bestem kjernetemperaturen selv. Rull kjøttet inn i folie og la det avkjøles litt. Retten kan serveres varm eller kald etter egen smak.

Bland ingrediensene til vinaigretten og smak til med pepper til slutt.

Skjær kjøttet opp i tynne skiver. Legg skivene på et fat, fordel vinaigretten over kjøttet med en skje og la det marinere i 25–30 minutter.

 

Garner med salat, vårløk og timian. Strø litt flaksalt over. Server ristet brød til.