Hedersprisen til Kari Grossmann

– Få, om noen, har preget norsk barnelitteratur og norsk visuell offentlighet som vinneren av årets hederspris, heter det i juryens begrunnelse.

– Tusen takk, nå ble jeg overrasket, sa prisvinneren. – Jeg vil gjerne takke én person i tre deler: Min kompis, min kollega og min kjæreste Werner, sa Grossmann da hun fikk prisen.  – Jeg er veldig beæret.

Kari Grossmann debuterte i 1988 med Gudrun Johanne og godterijakten, og har siden den gang illustrert 35 titler for andre forfattere, og utgitt rundt 30 bøker med egen tekst. Hun står med andre ord for en svært omfattende produksjon av norske barnebøker, som av mange allerede er å definere som klassikere.

Tegnet Kristin og Håkon

Kari Grossmann er utdannet innen grafisk design og illustrasjon ved Kunst- og håndverkskolen Münster i Tyskland, og har dessuten ettårig faglærerutdanning ved Statens lærerhøyskole i Oslo. Hun har ikke bare arbeidet med bildebøker, men også skolebøker, informasjonsmateriell, illustrasjoner i tidsskrifter og for barne-TV.

Grossmann er kanskje mest kjent for utgivelser som Se og si, ABC boka mi, og serier om Lillesøster og Malvin. Hun designet også Kristin- og Håkon-maskotene for Lillehammer OL, da i samarbeid med ektemannen Werner Grossmann.

Juryens begrunnelse

Her er juryens begrunnelse for hedersprisen:

«Brages hederspris tildeles en person eller institusjon som i kraft av sin gjerning som forfatter, oversetter eller som på annen måte, har bidratt til å øke utbredelsen av eller forståelsen for litteratur, eller til å høyne kvaliteten på norsk skriftkultur.

Mange av oss har blitt lest for fra en eller flere av bøkene til årets hedersprisvinner. Og like mange av oss leser høyt fra dem i dag – for barn eller barnebarn, skolebarn eller barnehagebarn. Det er bøker som formulerer verden. Gjør den begripelig og forståelig, og det er bøker som skaper nye verdener.

Og det handler gjerne om å undre seg. Om å filosofere over små og store spørsmål. Over hverdagslivets detaljer og begivenheter, men også over fantasiens og magiens ubegrensede muligheter. Med lekenhet, men også med det største alvor.

– Langt kunstnerliv

Årets vinner har gjennom et langt kunstnerliv latt barns nysgjerrighet og vitebegjær være førende og forførende. Denne kunstneren er, som barnelitteraturen selv, tverrestetisk. Få, om noen, har preget norsk barnelitteratur og norsk visuell offentlighet som vinneren av årets hederspris. Hun står bak en omfattende produksjon av tekst og bildebøker. Hun har illustrert mer enn 35 titler for andre forfattere, og forfattet og illustrert nesten tilsvarende antall selv. Forfatterskapet spenner seg over de fleste sjangere, fra sakprosa til skjønnlitteratur. Hun er tidløs og hun leses på tvers av landegrenser.

Forfatteren har formgitt og formidlet barneblikket og barnlig nysgjerrighet med sjarm, alvor og lekenhet i mer enn femti år. Hun har skapt moderne klassikere og få, om noen barnebokforfattere har større lesekrets enn henne. Årets ærespris går til en av landets mest folkekjære forfattere; Kari Grossmann.»

 

(Foto: Dag Thorenfeldt)