Hans Herbjørnsrud er død

Hans Herbjørnsrud (Foto: Tom Sandberg)

Den prisbelønte forfatteren Hans Herbjørnsrud fra Telemark er død, 85 år gammel, skriver avisa Telen.

Det er familien som opplyser dette til avisa. Herbjørnsrud ble 85 år gammel og har gjennom livet markert seg både nasjonalt og lokalt med sitt forfatterskap, som i hovedsak dreide seg om noveller.

– Herbjørnsrud skrev både på bokmål og nynorsk, og hans noveller er oversatt til flere språk, blant annet russisk, tysk, engelsk og fransk. Herbjørnsrud regnes som en av våre aller fremste novelleforfattere og utmerker seg særlig innenfor de lengre novellene, ifølge forlaget Gyldendal.

Forfatteren var svært aktiv, også i sine eldre år. Senest i fjor satt han i juryen da det nye digitale forlaget Publizm arrangerte en novellekåring. Den årlige litteraturfestivalen Herbjørnsruddagene, som satset på noveller og kortprosa, startet i 2013 og varte til 2020 – med mange kjente forfattere på programmet. I 1993 fikk han Notodden kommunes kulturpris, i 2011 Telemark fylkes kulturpris. Siden har han årlig fått Statens stipend for eldre, fortjente kunstnere.

Herbjørnsrud fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris i 1979 for novellesamlingen «Vitner». Den siste utgivelsen var «Her kan alt skje. Utvalgte noveller» fra 2013.

Novellesamlingen «Blinddøra» fra 1998 ble utsolgt på kort tid. Boken forteller om mørke familiehemmeligheten bak en låst dør på en slektsgård i Telemark. Boka fikk Kritikerprisen og ble nominert til flere andre store priser. Herbjørnsrud har dessuten mottatt både Aschehougprisen og Doblougprisen. Han ble nominert for andre gang til Nordisk råds litteraturpris i 2002 for novellesamlingen «Vi vet så mye».