Hans Børli til poesidagen

Direktør i Bokhandlerforeningen Anne Schiøtz

LYRISK: Denne uka feiret vi Verdens Poesidag. Vi henter fram et favorittdikt fra Hans Børli.

Direktør i Bokhandlerforeningen, Anne Schiøtz markerte dagen med å understreke lyrikkens betydning, samt melde om en betydelig økning i salget av dikt:

— I alt ble det solgt cirka 55 000 lyrikksamlinger fordelt på 1 200 ulike titler i 2021. I 2015 ble det solgt cirka 30 000 lyrikksamlinger.  Salget av lyrikk utgjør fremdeles en liten andel av det totale salget av bøker, men det er gledelig at også lyrikk når flere.

Mye av økningen i salget kan tilskrives de nye Instagram-poetene. Så langt i år er det unge Victoria Dalsberget som topper salgslistene over de ferske diktsamlingene, men ser vi på samlinger fra alle utgivelsesår, er det Dalsbergets sambygding, Hans Børli (1918-1989) som topper. Ikke bare i år, men også lista for hele fjoråret under ett.

Sist søndag var det tid for vårjevndøgn; døgnet da natt og dag er like lange. Våren er med dette å ønske velkommen.

Få skriver like vart om natur og sesongenes skifte som Hans Børli. Årets første vårdager markerer vi med et lite dikt av «skogens dikter». Avslutningen av diktet byr på en av de vakreste strofene i vår poesi. Mars buldrer ikke som april, synger ikke som mai. «Stille og stumt» rører likevel gleden seg, nesten umerkelig; «som når nattevinden reiser fjærene/på vingen til en sovende fugl».

MARSVÅR

Med stammene vått mørke på solsiden
står trea nynnende i fønvinden
og holder det skjære lyset
stramt mellom seg.
Lik kvinner
som strekker linvask.

Svett svullis brenner
i solfallet. Frostsår
på de svarte hendene mine
går oppatt, tar til å gråte
sveavatn og blod. Men langt
inni mørket i meg et sted
rører gleden på seg, stille og stumt
som når nattevinden reiser fjærene
på vingen til en sovende fugl.

 

Hans Børli, «Kyndelmesse» (Aschehoug, 1972)