Gyllenhaal adapterer Ferrante

Maggie Gyllenhaal (Foto: BookRiot)

Skuespiller Maggie Gyllenhaal skal skrive og regissere en adapsjon av Elena Ferrantes roman.

– Jeg elsker god historiefortelling, og da jeg startet som skuespiller ville jeg formidle historiene gjennom min rolle som skuespiller. Det er først ganske nylig jeg føler jeg har brutt en barrière i meg selv, og tenkte at jeg hadde lyst til å regissere, uttalte Maggie Gyllenhaal nylig under Toronto Film Festival.

Nå har den amerikanske skuespillerinnen annonsert at hun skal skrive og regissere en adapsjon av Elena Ferrantes roman Den dunkle dottera (Samlaget). Det blir hennes debut som regissør, og som manusforfatter.

LES OGSÅ: Er Ferrante en mann?

Feministisk helt

Ferrante er mest kjent for Napoli-kvartetten, og Gyllenhaal har i flere intervjuer fortalt om sin kjærlighet for Ferrantes bøker:

– Ferrante er en feministisk helt for meg, særlig på grunn av ærligheten hennes – hun er så ærlig om det komplekse samspillet. Jeg beundrer den konstante vurderingen og refleksjonen, og det at hun hele tiden forsøker å forstå en annens perspektiv. Jeg syns det er veldig spennende.

Den dunkle dottera ble utgitt på italiensk i 2006, men forelå først i norsk oversettelse i 2017. Boken følger 47 år gamle Leda, som ser frem til å feriere alene etter at døtrene har flyttet til faren i Canada. Løpet av strandferien blir hun opptatt av en ung jente og datteren hennes, og veksler mellom å beundre og å være sjalu på dem. Leda går selv gjennom minnene av de vanskelige valgene hun gjorde som ung mor, og konsekvensene det fikk for familien.

Inspirert av rollefigur

Gyllenhaal er kjent for roller i filmene Mona Lisa Smile, The Dark Knight og Crazy Heart. For sistnevnte film ble hun nominert til Oscar i kategorien «Beste kvinnelige birolle». De siste året har hun spilt Candy i TV-serien The Deuce, sammen med James Franco. Det var her hun ble inspirert til å påta seg rollen bak kameraet:

– Det var viktig for meg at Candy ble en regissør i serien, og etter å ha spilt en kvinnelig regissør i to sesonger av The Deuce, ble jeg veldig inspirert til å regissere selv.

Gyllenhaal blir første regissør av en Ferrante-roman som ikke er italiensk, men hun går ikke nærmere inn på når filmen starter produksjon.

Gyllenhaal er ikke den eneste som adapterer Ferrante-romaner i disse dager. HBO annonserte i fjor at de skal lage en mini-serie av boken, og bestilte åtte episoder. Produksjonen har allerede startet i Italia, og serien blir regissert av Saverio Costanzo,

LES OGSÅ: Første blikk på Ferrante-serie