Günter Grass er død

Den tyske forfatteren Günter Grass er død, 87 år gammel. Grass fikk Nobelprisen i litteratur i 1999.

En av de mest profilerte europeiske forfatterne fra siste halvdel av 1900-tallet, Günter Grass, er død. Forfatteren døde på et sykehus i Leipzig.

Günter Grass ble født i 1927 i byen Danzig, daværende fristad, hvor mange av romanene hans henter elementer fra.

 

Debut med Blikktrommen

Hans mest kjente verk er Blikktrommen (Die Blechtrommel), som han debuterte med i 1959. Den handler om den lille gutten «Oskar Matzerath» som ikke vil vokse mer, og er samtidig en historieroman om tiden mellom de to verdenskrigene i Danzig. Boken ble tyve år senere til film, regissert av Volker Schlöndorff og med David Bennent i hovedrollen.

 

Blikktrommen1

Bok ble film: Fra Volker Schlöndorffs Blikktrommen (1979).

 

«Ikke bare pynt»

Etter debuten har han både vært en kontroversiell skikkelse, både som forfatter og aktiv samfunnsdebattant på den tyske venstresiden.

Da Günter Grass i 1999 mottok den prestisjetunge litterære prisen Príncipe de Asturias, som inntil da bare hadde gått til spanskspråklige forfattere, het det i begrunnelsen: «Han er en av dem som ved århundreskiftet forsvarer et Europa hvor kulturen er en bæresøyle, ikke bare pynt.»

 

I Waffen-SS på Østfronten
I Nobelkomiteens begrunnelse i 1999 het det at Günter Grass fikk prisen «for å ha tegnet historiens glemte ansikt i muntert svarte fabler.»

 

Naar-loeken-skrelles

 

I 2006 kom han igjen i sentrum for en stor europeisk debatt da han utga memoarboka Når løken skrelles, fordi han her for første gang skriftlig forteller hvorfor og hvordan han en kort periode var soldat i en Waffen-SS avdeling på Østfronten. Historien om livet hans fortsetter, om enn i en litt annen ramme, i Boksen. Mørkeromshistorier.

 

 

(Foto: Mimsy Møller / Gyldendal Norsk Forlag)