Gregorianske juletoner

Jenny Jordahl (Foto: Privat)

LUKE 4: Etter en tilfeldighet noen år tilbake, blir det ikke jul uten gregorianske munkekor for illustratør og årets Bragprisvinner, Jenny Jordahl.

Hvor tilbringer du jula i år?

– Hjemme i Ski sammen med foreldrene mine, søsteren min og katten Bisma.

– Det blir ikke jul uten … hva?

– Gregoriansk munkekor! Pappa satte på en CD en gang for lenge siden og nå har det blitt tradisjon. Hvert år pynter vi treet med gregorianske munker på full guffe. Hele familien synger med, selv om ingen av oss er helt stødige i latin.

Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

– Det har jo blitt over normalt mye lesing dette året. Blant høydepunktene er Siri Pettersens Ravnering-trilogi og hennes nye bok, Jernulven som foregår i samme univers. Rågod, smart og ufattelig spennende fantasy! Har ikke slukt bøker på den måten siden jeg var tenåring. Så hvis man trenger et avbrekk fra koronastengte Norge vil jeg anbefale en tur til fantasybyen Náklav,

– Har det kommet noe positivt ut av det siste året? 

– Samboeren min og jeg har hatt mye tid til vår favoritthobby: å telle dyr. Vi går tur  og fører liste over alle de ulike artene vi har sett. Det er utrolig mye som lever rett uten for dørstokken! I nabolaget vårt i Stockholm bodde det blant annet et hønsahauk-par, en drøss med hakkespetter og minst tre rådyr! Nå har vi flyttet tilbake til Oslo og hilser ofte på fuglene rundt Akerselva. Dyrene holder på med sitt. Det er fint å følge med på.

Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

– Ti kniver i hjertet av Nora Dåsnes, Jernulven av Siri Pettersen og Jobb av Anders Kvammen. Også mine egne bøker, da.

– Hvilken bok, som har betydd ekstra mye for deg gjennom livet, vil du gjerne anbefale andre å lese?

– Huset på den skarlagensrøde sletten av Tore Hansen. Det er en liten bok med en stor fortelling. Vi møter trollene Boombadimb og Doonder, som sitter på hver sin side av den skarlagensrøde sletten og føler seg alene. Og de vil så gjerne finne en venn de kan dele tankene sine med. Den er fryktelig fin. Jeg gråter hver gang jeg leser den. Den handler om hele livet. Ensomhet, vennskap, sorg… alt! Jeg tror ikke den er å få kjøpt lenger, men bibliotekene har den.

– Beste julegaven du noensinne har fått?

– Det må ha vært Nintendo 64 da jeg var barn. Det husker jeg som et øyeblikk av pur lykke. Etter at jeg ble voksen synes jeg det er finest å få opplevelser sammen med de jeg er glad i.

– Hva spår du blir snakkisen i litteraturfeltet i 2021?

– Jeg føler meg ikke helt kvalifisert til å spå. Jeg er jo bare en enkel tegneserieskaper fra Ski.

– Hvis du bare kunne velge én: Prøysen, Sissel, Donald, Sølvguttene eller Askepott?

Askepott! De har så fine tights!