Good morning, Eastbourne!

Denne uka beveger vi oss utenfor landegrensene, og tar tempen på bokelskere langs Englands solkyst, nærmere bestemt Eastbourne.

Det er en deilig morgen i Eastbourne. Gradestokken passerer 25 røde, og det ferieglade folket i den engelske kystbyen vandrer gjennom gågatene i et bedagelig tempo. Sommerferien er den travleste tiden, noe bokhandelen Waterstones merker. Butikken er innredet som en moderne engelsk bokhandel, klassisk og koselig, og den åpne planløsningen fungerer både for turister ute etter en god bok samt stamkundene som er ute etter skjulte skatter. 

Waterstones har vært representert i Eastbourne i 30 år, på tre forskjellige steder. Nå befinner bokhandelen seg i en gågate midt mellom strandpromenaden og bykjernen, og de få, men entusiastiske medarbeiderne ønsker både turister så vel som stamkunder hjertelig velkommen inn.

Den lille bokhandelen i Storbritannias mest solrike by har et stort utvalg bøker, og hevder å kunne svare på alle bokrelaterte spørsmål – men hjelp til å betale vannregningen din må du få et annet sted.

 

Navn: Laura Morgan

Jobber hos: Waterstones Eastbourne. Har jobbet her i tre måneder, men har jobbet for Waterstones i over syv år.

 

Eastbourne

 

Er det en god morgen?

Ja, det er en god morgen selv om det er relativt stille akkurat nå i forhold til andre morgener. Det har vært en veldig travel sommer. Eastbourne får mange turister på besøk i sommermånedene, og ikke minst utenlandske studenter på språkreise – så det har vært nok å gjøre.

 

Tre egne favoritter akkurat nå:

A little life av Hanya Yanagihara. Den er nominert til årets Man Booker Prize, og jeg holder en knapp på den som vinneren. Det er en fantastisk bok, som tar deg med på en eventyrlig reise og lar deg forsvinne ut av virkeligheten. Det er en slik bok du klemmer mot brystet når du er ferdig med den.

The Good Girl av Fiona Neill.  Denne boken er først og fremst en slags familie saga, men viktigst er det også en psykologisk thriller.  Personlig ble jeg veldig glad i slike psykologiske krimbøker etter å ha lest Flink pike og Piken på toget, og The Good Girl er en perfekt påfølger til disse to bøkene. Kjempespennende!

I let you go av Clare Mackintosh. Enda en psykologisk thriller som du ikke klarer å legge fra deg. Den er i samme sjanger som de nevnte bøkene over, og kan virkelig anbefales.

 

Hvilket spørsmål får du oftest fra kundene i disse dager?

Anbefalinger til sommerlektyren. De fleste vil ha en god bok de kan slappe av med. Det er jo nettopp det som er forskjellen mellom å kjøpe bøker online og i bokhandlere: Vi i bokhandelen har så mye kunnskap å øse av og finner alltid den perfekte boken til deg. Det tror jeg kundene setter pris på.

 

Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg?

Earthsea-serien av Ursula K. Le Guin, en fantasy-serie  i fire bøker. Jeg er vokst opp på fantasy, og har lest alle de store– men denne bokserien forandret livet mitt.

 

Hva er det rareste spørsmålet du har fått fra en kunde?

«Kan du betale vannregningen min? Jeg har ikke nok penger» Jeg har lagt merke til at folk tror vi er et slags rådgivningsbyrå og ikke en bokhandel. Vi opererer som psykologer i mange tilfeller og gir livsråd til kundene våre. Men å betale vannregningene er kanskje å gå litt langt.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt med deg bak disken?

Gandalf fra Ringenes herre. Han er en klok gammel mann og ville hjulpet med å holde orden i bokhandelen. Dessuten er han en morsom type.

 

Hvis du kunne invitere en hvilken som helst forfatter til å signere i bokhandelen din – hvem ville det ha vært?

Neil Gaiman. Han virker veldig hyggelig, i hvert fall utfra hans twitterprofil som jeg følger ivrig. Jeg tror han er like hyggelig i det virkelige livet. Dessuten ville han dratt mange mennesker til bokhandelen. Win-win.