God morgen, Rørvik!

- Det var en kunde som spurte meg om nummeret til Roy Jacobsen. Han hadde spørsmål rundt «De usynlige», forteller Line Bakke Fjær ved Rørvik Libris.

Hver kveld møtes sørgående og nordgående hurtigrute i Rørvik, en av 600 øyer i Vikna kommune og en sjarmerende by med store ansvarsområder. Det er administrasjonssentrum for Vikna kommune og det er Namdalskystens største handelssentrum – et av utsalgsstedene som utgjør dette sentrumet er Rørvik Libris.

 

Rørvik Libris flyttet inn i nye lokaler mars 2010, og er nå å finne på Leiasenteret. Her har de et bredt utvalg i alle sjangere, og det de ikke har skaffer de gjerne. Bortsett fra nummeret til Roy Jacobsen, da…

 

 

Navn: Line Bakke Fjær, 47 år

Jobber hos: Rørvik Libris, det er nå ni år siden jeg hoppet av læreryrket og kjøpte denne bokhandelen.

 

Rørvik Libris

 

Er det en god morgen?

Ja, som alltid.  Jeg kan ikke tenke meg en bedre start på dagen enn å åpne bokhandelen.

 

Hvilken er den siste boka du solgte?

Norsk sokkel av Heidi Linde. En av mine favoritter fra fjoråret. Det er en bok jeg må «jobbe» litt med for å få solgt, for mange tror den handler om oljeindustri og politikk, men jeg garanterer nærmest at nesten alle vil like den!

 

Tre egne favoritter akkurat nå:

Elena Ferrante. Jeg lengter meg syk etter bok nr 4. Kunne ha lest den på engelsk, men den nynorske oversettelsen er helt nydelig.

Jeg lar deg gå av Clare Mackintosh. Jeg vil ikke helt kalle det en thriller, jeg da, men en drivende god spenningsroman, som fikk meg til å hive etter pusten flere ganger. Artig fortellerteknikk.

Fortielsen av Jørgen Jæger. Jeg oppdaget Jørgen Jæger for alvor i fjor med Monster, og anbefaler den til alle som er ute etter en drivende god norsk krim.

 

Hvilket spørsmål får du oftest fra kundene i disse dager?

«Selger dere sjøkart?» Vi selger utrolig mye papirkart til båtturister som ankommer Rørvik etter Folla, og som er på tur nordover. Ellers går det mye i «Hva skal jeg lese i sommer?»

 

Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg? 

Det er så utrolig mange bøker som har gjort inntrykk, og det er vanskelig å velge bare en. Da jeg var 13 år leste jeg Anne Karin Elstads serie om Innhaugfolket. Jeg var altfor ung, selvfølgelig, men jeg glemmer aldri den opplevelsen. Jeg gikk nok glipp av en del ungdomslitteratur på grunn av henne, for det ble et springbrett til å lese norske klassikere som Undset og Hamsun. Juvikfolket av Olav Duun kommer som en god nr 2.

 

Hva er det rareste spørsmålet du har fått fra en kunde?

Jeg får mange snodige spørsmål som ikke alltid er bokrelaterte. Men ofte fører disse spørsmålene til gode samtaler, som en morgen da en kunde kom inn i butikken og lurte på om han kunne få telefonnummeret til Roy Jacobsen! Han hadde nettopp lest De usynlige, og mente han visste hvilken øy handlingen var lagt til. Han hadde i sin tid arbeidet som lærer på Helgelandskysten, og hadde ett og annet han ville ha spurt Jacobsen om. Det ble ikke noe telefonnummer, da, men en god og lang samtale om læreryrket, om Helgeland og om distriktspolitikk.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt med deg bak disken?

Emil i Lønneberget, med glimt i øyet og tonnevis av sjarm. Det hadde nok blitt en god dag både for kundene mine og meg selv.

 

Hvis du kunne invitere en hvilken som helst forfatter til å signere i bokhandelen din – hvem ville det ha vært?

Jo Nesbø, selvfølgelig, men det er vel nesten som å ta ned månen… Det hadde også vært stor stas med besøk av Anne B.Ragde.