God morgen, Bryne!

«Har du en skikkelig spennende bok uten banneord og kjærlighet i?». Slikt kan man bli spurt om på Norli Bryne.

I dag tar vi turen til det største tettstedet på Jæren, til en av Norges yngste byer: Bryne. Stedet vokste frem rundt Thime stasjon, ett av mange stoppesteder på Jærbanen som ble bygget i 1878, og er fødestedet til kjente norske forfatteren Arne Garborg. Det er også hjemstedet til Norli Bryne, som har vært her siden 2006. De konkurrerer med flere bokhandlere i samme senter og by, og vektlegger god service og stor kunnskap.

De ansatte ved Norli Bryne er lidenskapelig opptatt av bøker og god service. Ikke bare lager de flotte gaveinnpakninger, de ivrer etter mer kunnskap for best mulig å kunne hjelpe kundene. Såpass kunnskapssultne er de at sjefen sjøl inviterer til personalmøter hjemme hos seg, hvorav noen av disse fungerer som spillkvelder hvor de nye brettspillene prøves ut. Dette er en bokhandel hvor det skal skje mye, alt fra forfatterbesøk til kunstutstillinger er velkomne. De har til og med skapt en liten kaffekrok hvor kundene kan kose seg med bøkene før de kjøper dem.

 

Navn: Gro Karete Bråtveit

Jobber hos: Norli M44 Bryne. Har jobbet her i ni år

 

Norli Bryne

 

Er det en god morgen?

Selvsagt er det en god morgen!

 

Hvilken er den siste boka du solgte?

Ikke bestått av Hjorth og Rosenfeldt. Har lest den selv og digger bøkene om Sebastian Bergmann. De er både underholdende og spennende.

 

Tre egne favoritter akkurat nå:

Der fire veier møtes av Toni Kinnunen. Jeg liker veldig godt nordiske forfattere, men elsker finske bøker. Jeg syns de finske romanene er så eksotiske.

Stupet: Leif Grungs krig av Nicholas Møllerhaug. Spenning, landssvik, og arkitekturhistorie på herlig nynorsk! En veldig underholdende dokumentar.

Dukkeføreren av Jostein Gaarder. Endelig er forfatteren tilbake på «godt gammelt» spor…

 

Hvilket spørsmål får du oftest fra kundene i disse dager?

«Når kommer Ferrante i pocket?»

 

Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg?

Det angår også deg av Herman Sachnowitz/Arnold Jacoby. Den gjorde så sterkt inntrykk på meg fordi det var den første boken jeg leste som så tydelig beskrev ondskap. Grotesk, hjerteskjærende og uforståelig. Boken var pensum på ungdomskolen og det er en bok jeg leser et par ganger i året, fortsatt.

 

Hva er det rareste spørsmålet du har fått fra en kunde?

«Har du en skikkelig spennende bok uten banneord og kjærlighet i?»

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt med deg bak disken?

Det måtte være Bukowskis karakter Henry Chinaski – ikke fordi det ville blitt så produktivt, men fordi det helt sikkert ville vært veldig festlig.

 

Hvis du kunne invitere en hvilken som helst forfatter til å signere i bokhandelen din – hvem ville det ha vært?

Michel Houellebecq hadde vært kult, men Jo Nesbø hadde nok vært mest lønnsomt.