God morgen, Bislet!

I en av Oslos travleste gater kvitrer fuglene, og hyggen er aldri langt unna på Bislet Bok.

Når du trer inn på Bislet Bok er det som å gå inn i en annen verden. Den sjarmerende rotete butikken midt i travle Thereses gate er det perfekte sted for bokentusiaster. Bislet Bok kaller seg selv «den lille bokhandelen med den store litteraturen», og er en liten perle for alle som er ute etter gode bøker og en hyggelig prat.  

Bokhandelen ble kåret til Årets Bokhandel i 2011 av Forfatterforeningen, og i juryens begrunnelse var «en nisjebokhandel for spesielt interesserte, ja, men like mye en bokhandel for alle som liker å lese.» Selv om den intime bokhandelen er et tilfluktssted for flere norske forfattere, skulle de ansatte gjerne hatt muligheten til også å vekke en og annen avdøde russisk forfatter til live.

 

Bislet

 

Navn: Hilde Mugaas (27)

Jobber hos: Bislet Bok. Har jobbet der i snart fire år.

 

Er det en god morgen?

Det er en veldig fin morgen! De tidligste kundene har som regel god tid, og er bare ute for å hygge seg; det er fint vær og svarttrosten i treet utforbi synger.

 

Hvilken er den siste boka du solgte?

Jeg hadde nettopp en kunde som kjøpte Karen Blixens Babettes gjestebud og Wislawa Szymborskas Livet er den eneste måten. Det er alltid hyggelig når kundene kjøper bøker man liker selv også.

 

Tre egne favoritter akkurat nå:

Stine Pilgaard: Min mor sier. Denne boken er morsom på en herlig, underspilt måte. Tekststykkene ”Monologer fra en sjøhest”, som bryter opp handlingen, kroppsliggjør kjærlighet og kjærlighetssorg så vakkert, poetisk og gjenkjennelig.

Marit Kaldhol: Zweet. Tre ungdommer forteller sin versjon av en gasslekkasjeulykke som fører til at skolen deres må evakueres. Den er helhetlig, velkomponert og samtidig veldig ekte.

Kerstin Ekman: Herrene i skogen. Et imponerende verk om skogen og menneskenes forhold til den gjennom tidene. En bok man blir bergtatt av!

 

Hvilket spørsmål får du oftest fra kundene i disse dager?

Mange er nysgjerrige på bærenettene vi har fått inn, med vår logo og en tekst av Kharms på. Det er stas!

 

Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg?

Det er Nedstörtad ängel av Per Olov Enquist. Først syntes jeg den var forferdelig, men plutselig snudde det, og ble den sterkeste leseopplevelsen jeg hadde hatt. Den spør hva det vil si å være menneske, et av de viktigste spørsmålene litteratur kan stille, synes jeg.

 

Hva er det rareste spørsmålet du har fått fra en kunde?

En gang ble jeg spurt om vi solgte teflon. Det tok litt tid før jeg forsto at det kunden egentlig var på jakt etter, var cellofan.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt med deg bak disken?

Emily (av forfatter Lucy Maud Montgomery) er den beste vennen jeg har fått gjennom litteraturen. Da jeg var barn var hun som en helt reell person for meg, og noen ganger er hun det fortsatt. Hun er veldig glad i å lese, så det ville vært både nyttig og morsomt med henne som ekstrahjelp.

 

Hvis du kunne invitere en hvilken som helst forfatter til å signere i bokhandelen din – hvem ville det ha vært?

Hvis vi kunne vekke russiske Daniil Kharms opp fra de døde, og få ham til å signere Knakk!, Bislet Boks bestselger gjennom tidene,  ville det vært aldeles fantastisk!