God morgen, Ark Majorstua!

Slik som alle andre morgener på Ark Majorstua er også denne mandagen en god morgen.

Et steinkast unna Majorstua, et av Oslos fremste knutepunkt, finner vi Ark Majorstua. Butikkens trange inngang burde ikke la deg lure, butikken rommer nemlig flere tusen historier fordelt på to etasjer.

Lyden fra den travle gaten utenfor når ikke inn i butikken, hvor du kan fortape deg i hyllemeter etter hyllemeter av skjønnlitteratur, reisebøker eller boltre deg i den flotte barneavdelingen.

 

I Oslos travleste handlegate

Gjennom denne trange inngangen strømmer det bokelskerne inn, og det er sjelden et stille øyeblikk. Kundene består av en stor skare stamkunder, så vel som pendlere og andre glade shoppere som tråler opp og ned i Oslos travleste handlegate. Medarbeiderne møter deg ved døra, beredt for å hjelpe og alltid med et stort smil om munnen. Her er ingen spørsmål for vanskelige eller for dumme. Litteraturkunnskapen er stor hos medarbeiderne. En av dem er selv en forfatter – og han må få slå et slag for sin egen bok i dagens spalte.

 

Navn: Andreas Kumano-Ensby

Jobber hos: Ark Majorstua. Har jobbet her siden 2009, men jobbet i diverse andre bokhandlere siden 2007.

 

Ark Majorstua

 

Er det en god morgen?

Som alle andre morgener, er dette også en god morgen. Vi driver opplæring av nye medarbeidere i dag, så det er litt å drive med – men heldigvis er ikke dette den travleste morgenen i uka.

 

Hvilken er den siste boka du solgte?

Og solen går sin gang av Ernest Hemingway

 

Tre egne favoritter akkurat nå:

American Gods av Neil Gaiman.  Jeg leste den nettopp igjen for andre gang. Den er veldig bra.

Året i skogen av Torbjørn Ekelund. Personlig mener jeg dette er årets kanskje beste bok. Det var hvertfall min beste leseropplevelse hittil i år.

Postapokalypse nå av meg og kona. Jeg må jo få lov til å slå et slag for egen bok, og så er det jo selvsagt en av mine favorittbøker.

 

Hvilket spørsmål får du oftest fra kundene i disse dager?

Vi får mest spørsmål om skolestart. Så spørsmålene dreier seg om å finne lokasjonen til diverse skoleartikler omkring i butikken.

 

Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg?

Den uendelige historie av Michael Ende. Jeg må tilbake til barndommen for å finne en bok som har formet meg mest som menneske, og det var nettopp denne boka som satte i gang alt av litteraturinteresse i meg.

 

Hva er det rareste spørsmålet du har fått fra en kunde?

Det er de spørsmålene når kunden ikke har noe annen informasjon enn «Jeg skulle gjerne hatt den boka som er så populær nå, har du den?»

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt med deg bak disken?

Jeg skulle gjerne hatt med Alison Bechdel, forfatteren bak Fun Home, som jeg akkurat har lest ferdig. Da jeg leste boka tenkte jeg at denne forfatteren kan så sinnsykt mye om litteratur, mye mer enn meg. Så det hadde vært fint å ha henne i butikken. Dessuten virker hun som en tøff dame – gal, men også kjempekul.

 

Hvis du kunne invitere en hvilken som helst forfatter til å signere i bokhandelen din – hvem ville det ha vært?

China Miéville. Han er en god forfatter, og skriver gode bøker. Jeg fikk ikke møtt ham da han var i Norge, så det ville vært fint hvis jeg kunne fått muligheten til å treffe ham her i bokhandelen.