Glassnøkkelen til «Størst av alt»

Malin Persson Giolito drama om skoleskyting i Stockholms rikeste strøk er kåret til Nordens beste krimbok.

Malin Persson Giolito har fått mye omtale og ros for sin roman Størst av alt (Cappelen Damm). Den er tidligere blitt kåret til fjorårets beste krim i Sverige av Svenska Deckarakademin og boken fikk også stor applaus i BOK365-redaksjonen, som trillet terningen til en sekser. «Alt er slett ikke som det skal være i Sveriges rikeste strøk. Men det meste stemmer i Malin Persson Giolitos roman», skrev vår anmelder.

Femte kvinne

Trass i at det er 26. gang Glassnøkkelen deles ut, er Persson Giolito kun den femte kvinnen som mottar Nordens mest prestisjetunge krimpris – og dermed også en av verdens mest prestisjetunge priser innenfor denne sjangeren. De to første norske til å motta prisen var to kvinnelige forfattere: Kim Småge i 1994 og Karin Fossum i 1997, før Jo Nesbø fikk den i 1998.

Skarp og humoristisk

Juryen begrunner sitt valg på følgende måte: «Størst av alt er en rettsalsthriller med et skarpt og ofte humoristisk språk. Jeg-fortelleren, overklasse og tenåringsjenta Maria, står anklaget for en blodig skoleskyting. Spørsmålet om skyld og uskyld, naivitet og fordommer varieres elegant i en spennende og uforutsigelig intrige. Les den!»

Interessant rollebesetning

Historien i Størst av alt er fortalt av Maja Nordberg, som er 18 år og sitter tiltalt for en skoleskyting. Spørsmålet er om hun er et uskyldig offer eller en kaldblodig morder. Dette er en annerledes leseropplevelse, mye på grunn av kontrasten mellom dramatikken og fortellermåten. Maja forteller reflektert, skarpt og humoristisk, men på samme tid liketil og nøkternt om skoleskytingen og rettssaken mot henne. Persson Giolito har også valgt en interessant rollebesetning i sitt skoleklasse-drama på Djursholm. For å sitere bokens fortellerstemme, Maja: «Menneskene her inne passer ikke sammen. Sånne som oss pleier ikke å treffes. Kanskje på en T-baneperrong under en taxistreik eller i en restaurantvogn på et tog, men ikke i et klasserom.»

Far og datter

Et annet morsomt poeng med årets vinner, er at forrige svenske mottager av Glassnøkkelen var Malins far: Leif GW Persson, for Den döende detektiven i 2011. Prisen er for øvrig en ekte glassnøkkel fra Nybro glasbruk i Småland, og har fått navnet fra Dashiell Hammetts klassiske roman The Glass Key.

De øvrige nominerte i år var Lars Kjædegaards Det der er verre (Danmark), Pauliina Susis Takaikkuna (Finland), Óskar Guðmundssons Hilma (Island) og vår egen Torkil Damhaugs En femte årstid.

 

(Foto Malin Persson Giolito: Viktor Fremling / Cappelen Damm)