Glassnøkkelen glapp for Torkil Damhaug

Max Seeck (Foto: Mikko Rasila)

Årets Glassnøkkel, som er den store nordiske prisen til beste kriminalroman, går i år til finske Max Seeck for romanen «Kauna».

Max Seecks vinnerroman utkommer på Aschehoug i midten av september under tittelen Djevelpakten. Der følger man på ny den adelige politikvinnen Jessica Niemi, som skjør, men skarp og handle kraftig etterforsker – som må trå til i et krimklassisk tilfelle når en finansmann blir funnet drept i sin leilighet.

«Med sin blanding av klassisk låst-rom og actionspekket handling med mord med mer, påminner «Kauna» både om Dorothy L. Sayers’ Peter Wimsey-verden og vår tids medieelskede maktkamp i familien à la «Succession». Alt skrevet med blanding av kos og gru som akkurat nå er så populært innen krimsjangeren», heter det fra prisjuryen.

Andre finske seier

– Jeg er svært glad for seieren, siden jeg vet at konkurransen var tøff, sier Seeck.

En av dem han konkurrerte mot, var norske Torkil Damhaug med boken Hund uten grav. Nominert var også danske Torben Munksgaard for Damevennens død, Ragnheiður Gestsdóttir, Island, for Farangur og svenske Sara Strömberg for Skred.

Dette er andre gang Finland vinner Glassnøkkelen siden prisen ble opprettet i 1993. Norge har vunnet syv ganger, sist i 2014 med Gard Sveen.

Bak utdelingen står Det Danske Kriminalakademi, Finska Deckarsällskapet, Isländska Kriminalsällskapet, norska Rivertonklubben og Svenska Deckarakademin.