Glassnøkkelen 2020 til Grebe

Camilla Grebe foto: Sandra Qvist

Den høythengende prisen for beste nordisk kriminalroman, "Glassnøkkelen" for 2020 er i dag tildelt den svenske forfatteren Camilla Grebe. Hun får prisen for romanen «Skyggejegerne».

Glassnøkkelen deles ut av Skandinaviska Kriminalsällskapet (SKS) som er paraplyorganisasjonen til de kriminallitterære foreningene i Norden. I sin begrunnelse skriver juryen:

-Skyggejegeren» innledes med et mord i 1944 og siden følger en fengslende og spennende etterforskning som løper frem til våre dager. Parallelt får vi innblikk i vilkårene til svenske politikvinner i denne lange tidsperioden. Grebe utnytter på godt vis politiromanens klassiske ingredienser og skaper noe helt eget av dem, helt frem til en mildt sagt uventet oppklaring, skriver juryen i sin redegjørelse i pressemeldingen.

Det er i år den tjueniende gangen Glassnøkkelen deles ut. Sammenlagt har Sverige vunnet Glassnøkkelen tolv ganger. Danmark og Norge har vunnet den syv ganger, Island to ganger og Finland en gang.

Camilla Grebe vant også Glassnøkkelen i 2018, da for romanen Husdyret. Skyggejegeren ble også kåret til beste svenske krimroman i 2019.

De øvrige nominerte til prisen i år var Jo Nesbø: «Kniv», Gretelise Holm: ”Dødfunden” (Danmark), Eva Frantz: ”Den åttonde tärnan” (Finland) og Lilja Sigurðardóttir: ”Svik” (Island).