Gjør deg klar for seriefråtsing

Bingewatching er den nye folkesporten, og skal vi tro programmet for de forskjellige streamingtjeneste vil det ingen ende ta.

Bingewatching er et nyord som oppstod etter fødselen til de store stremingtjenestene. Selv om du kanskje ikke har hørt ordet før, har du mest sannsynlig vært offer for det. «Seriefråtsing», som det heter på godt norsk, er å se et stort antall episoder av en TV-serie over en kort tidsperiode.

Alt er duket for nettopp seriefråtsing i ukene som kommer. De forskjellige streamingtjenestene slipper flere godbiter, og dermed ligger alt til rette for lange kvelder i sofaen.

Her er noe av det du kan kose deg med;

 

The Handmaids Tale (tilgjengelig på Hulu, HBO Nordic)

Atwoods roman The Handmaids Tale har kontinuerlig kommet i nye opplag siden utgivelsen i 1985, og den har blitt adaptert en rekke ganger. Nå kommer det en ny TV-serie basert romanen. Vi befinner oss i en dystopisk nær fremtid, hvor USA blir styrt av en totalitær kristen-fundamentalistisk regjering. Det er en pågående borgerkrig, og unge kvinner blir rekruttert til å bli fødemaskiner for eliten. Vi følger Offred, som er nettopp en slik «Handmaid», og hun drømmer seg tilbake til «tiden før».

 

American Gods (tilgjengelig på Amazon Prime)

American Gods blir ofte referert til som Neil Gaimans mesterverk. Nå foreligger TV-serien basert på boka, og denne krim/fantasy-historien kommer i åtte episoder – første episode er allerede sendt på Amazon Prime. Som i boken følger vi Shadow Moon, som rett etter å bli løslatt fra fengsel møter en mann som bare kaller seg «Wednesday». Han tilbyr Shadow en jobb, og sammen begir de seg på en reise over hele USA for å samle inn de gamle gudene – som nå lever vanlige amerikanske liv.

 

Veep (tilgjengelig på HBO Nordic)

Denne kjappe satiren om hva som foregår i maktens korridorer i Washington kom nylig med en ny sesong. Vi følger Julia Louis-Dreyfus, kjent som Elaine fra Seinfeld, i rollen som visepresident Selina Meyer. Hun oppdaget tidlig at rollen som nestkommanderende ikke var slik hun trodde det skulle være, særlig når det gjelder det destruktive forholdet mellom medier og politikk.

 

Game of Thrones (tilgjengelig på HBO Nordic)

Sesong syv av Game of Thrones er kanskje en av de mest etterlengtede TV-seriene for mange denne våren.  TV-serien, som har vunnet prestisjetunge priser, kritikerros og publikums hjerter, har fulgt bokserien til George R.R Martin om ni familiers kamp om kontrollen over Westeros. Nå har familien Stark endelig kommet tilbake til tronen; Vinteren har kommet.

 

Underground (tilgjengelig på Viaplay)

Underground Railroad var et hemmelig nettverk av fluktruter slaver fra sørstatene benyttet seg av i sin flukt mot det frie nord, og ikke minst; en viktig del av afro-amerikansk historie i USA. Underground ser nærmere på dette fenomenet, og tar det på alvor – uten å bli amerikanisert i sin frihetsfremstilling. Vi følger slaver på flukt fra plantasjene sine, hvite abolisjonister som jobber på «jernbanen», samt plantasjeeiere og slavejegere. Sesong to har nylig startet på Viaplay, og det blir lagt ut nye episoder hver torsdag.

 

House of Cards (tilgjengelig på Netflix)

Frank Underwood er tilbake. Den femte sesongen i den kritikerroste serien om den slu kongressmannen og hans kone blir sluppet sent i mai, og skal vi tro siste episode av forrige sesong blir dette en dramatisk affære. Hevnen de har lovet fra første sesong virker å bli enda mer brutal og omfangsrik enn tidligere. Dersom du ikke enda har sett de fire første sesongene ligger de tilgjengelige på Netflix.

 

Westworld (tilgjengelig på Netflix og HBO Nordic)

Den Golden Globe-nominerte science fiction-serien er basert på en film fra 1973 med samme navn, og har mottatt strålende kritikk i både inn- og utland. Handlingen er satt i en nær fremtid, i Westworld, en teknologisk fornøyelsespark for voksne, bebodd av menneskelignende roboter, hvor ingenting er forbudt. Den ville vesten får virkelig en ny betydning i denne serien.

 

Anne (tilgjengelig på Netflix)

Denne serien er basert på den første boken i de klassiske fortellingene om Anne fra Bjørkely av L.M Montgomery, hvor vi følger den foreldreløse Anne på slutten av 1800-tallet. Bøkene har blitt adaptert til både teater og TV en rekke ganger, men denne moderne adapsjonen ryktes å ha en mer mørk tilnærming til den den ellers vårlige atmosfæren i de tidligere adapsjonene. Serien har allerede fått stor oppmerksomhet i utlandet, og kommer i åtte episoder.

 

The Keepers (tilgjengelig på Netflix)

Dersom du likte Making a murderer vil denne serien falle i smak. Netflix kommer i mai med et nytt True Crime-mysterium, og denne gangen følger de en gruppe engasjerte kvinner som leter etter svar på hva som skjedde med Søster Cathy for fem tiår siden. Denne dokumentarserien i syv deler fokuserer på det uoppklarte drapet på nonnen, og det blir tidlig klart at det er flere grusomme hemmeligheter som vil komme til overflaten.

 

Twin Peaks (tilgjengelig på HBO Nordic)

Endelig skal vi tilbake til den søvnige byen Twin Peaks. Den amerikanske tv-serien gikk opprinnelig bare i to sesonger fra 1990-1991, og var svært populær. Siden den tid har serien opparbeidet seg kultstatus, og en tilhengerskare som har ropt etter flere episoder. Nå er deres bønner hørt, og David Lynch er klar med en tredje sesong. Her plukker vi opp handlingen 25 år etter at innbyggerne ble sjokkert av mordet på en ung jente.

 

(Hovedfoto: The Handmaids tale / IMDB Photos)