Clinton blir thriller-forfatter

Bill Clinton går i kompaniskap med James Patterson. Neste sommer kommer romanen «The President Is Missing».

Det er slett ikke noe lettvekter-par som entrer bokhandelhyllene neste år, når en eks-president går sammen med USAs mestselgende forfatter.

Mens Barack Obama snekrer på sin biografi og Donald Trump skriver surrealistisk nåtidshistorie på twitter, beveger Bill Clinton seg inn i fiksjonens verden. Knopf Doubleday Publishing Group og Hachette Book Group (HBG) melder at tidligere president Bill Clinton og James Patterson har begynt å jobbe med en roman, The President Is Missing. Det er svært spesielt at to av «Big Five»-forlagshusene går sammen om å utgi en roman. Boken får dessuten svært prominente redaktører i Knopfs profilerte styreleder Sonny Mehta og HBG-toppsjef Michael Pietsch. Går alt etter planen, blir boken lansert i juni neste år.

 

 

Verdens best betalte

Clinton og Patterson skal ha møtt hverandre på golfbanen for ti år siden, og har vært venner siden. Selv om James Patterson har sine fans også i Norge, har han ikke klart å slå seg inn i det kommersielle toppsjiktet her. I USA, derimot, er han rene salgsmaskinen. I fjor toppet hans Forbes’ liste over de best betalte forfatterne – for tredje året på rad. Nærmere 100 millioner dollar sopte han inn – hvorav betydelige summer har blitt donert til gode formål, også innenfor litteratur-arenaen. Totalt har han solgt over 300 millioner bøker, og han var den første i verden som rundet 1 million solgte e-bøker.

 

TEAMER OPP MED CLINTON: James Patterson (Foto: Hachette)

 

Bokfabrikken Patterson

Patterson har nærmest blitt en kommersiell bokfabrikk av betydelige dimensjoner. Mer enn 100 voksenbøker og over 50 barnebøker er det blitt – innenfor nær sagt alle sjangere: romaner, krim, thrillere, romantikk, nonfiction, you name it. Han er blitt beskyldt for å gjøre det lett for seg, med co-forfattere på en rekke av bøkene. På HBGs forlag Little, Brown har han et 16-mannslag som jobber med voksen- og barnebøkene hans. Bill Clinton har på sin side hatt Knopf som forlegger gjennom en årrekke.

 

– Mitt karriere-høydepunkt

– Å jobbe med en bok om en sittende president – og dra nytte av hva jeg selv vet om jobben, livet i Det hvite hus og hvordan Washington fungerer – har vært veldig morsomt, sier Bill Clinton. Patterson sier han hatt enorm glede av samarbeidet: – Å jobbe med president Clinton har vært mitt karriere-høydepunkt. Det å ha tilgang til hans førstehåndserfaringer har vært unikt i arbeidet med romanen.

Så langt har kontakten på tvers av de to forlagshusene vært heller moderat, men denne vil bli giret opp etter som arbeidet med boken skrider fremover. Noen overordnede ansvarsoppgaver er allerede fordelt: Hachette Book Group skal sørge for å selge boken ut til forhandlerne, mens Knopf skal håndtere utenlandsrettighetene.

 

(Foto Clinton: Det hvite hus)