Gunn Marit Nisja

Alle fortjener en ny sjanse

Gunn Marit Nisja fulgte to venninners kamp mot rusen på nært hold. Det inspirerte ukens portretterte forfatter til romanen Porselenspiken.

 

 

Forfatter: Gunn Marit Nisja (35)

 

Aktuell med: Porselenspiken, Juritzen forlag

Porselenspiken er en varm historie om et usannsynlig vennskap. Gründeren og kafeeieren Kristin  får nytt perspektiv på livet når hun ansetter eksnarkomane Marta på 19.

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken: Den sterkeste inspirasjonen var at jeg har fulgt to nære venninners kamp mot rusmisbruk. Karakteren «Marta» ble viktigere og viktigere for meg mens jeg skrev. Jeg ønsket å vise at en uheldig skjebne kan bli tildelt hvem som helst, og at alle fortjener en ny sjanse til å gjøre de riktige valgene.

 

porselenspikenTre favoritter:

• Sofi Oksanen : Utrenskning. Oksanen har lært meg å ikke være redd for det som er stygt.

• Jens Bjørneboe: Haiene. Leste den da jeg var 11, og den endret forholdet mitt til bøker.

• Joyce Carol Oates: Niagara. Jeg elsker hennes eksentriske kvinneskikkelser.

 

Sjekk ut:

• Sonja Holterman: Presteskapet. En spennende krim som knytter forbrytelser i dag til heksebrenninger på 1600-tallet. Holterman fikk meg til å forstå at også jeg kan like krim, og jeg gleder meg til oppfølgeren, Frostgraven som kommer til våren.

 

Sist leste bok:  Mariell Øyre og Jostein Avdem: & me skal verte omskapte. Spennende å lese debutanter, jeg var jo debutant selv for bare to år siden. Synes romanen hadde en original idé, smakfullt og fargerikt språk, men satt igjen med menge ubesvarte spørsmål etterpå. Lovende, leser gjerne mer fra denne duoen.

 

Hvordan jobber du?  Jeg er så rotete av meg at jeg må fokusere på orden og disiplin for i det hele tatt å komme i mål med en roman. Den kreative siden vil hele tiden ta over styringen, og jeg får hele tiden nye ideer. Hvis jeg hadde sluppet den siden fri, hadde jeg endt opp med hundre ulike «første kapittel», og aldri kommet til slutten av noen historie. Målet er alltid å ha kommet litt videre med manus, hver eneste dag.

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med? Hah! Kanskje Vampyren Lestat fra Anne Rice sine bøker? Det ville nok blitt en kort date når jeg tenker meg om.

 

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur? Helt klart Wassmo. Det er utrolig hva hun har klart å gjøre – for utallige enkeltmennesker – ved å dele sitt innerste, enten det er i fiktiv drakt eller som med den nyeste, selvbiografisk. I tillegg er hun blant dem som viser at et forfatterskap er hardt arbeid over tid. Det synes jeg vi ferske forfattere – og for den del forlagsfolk – kan ta til oss.

 

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera? Det spørs på brukeren. For meg er det et nyttig redskap. På min personlige profil holder jeg kontakt i hverdagen med venner – for det første jobber jeg mye alene og for det andre har jeg for få år siden flyttet. Men alt kan misbrukes, og det er sunt å være avlogget i perioder.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet: Jeg anbefaler bloggen http://hjartesmil.com/ for daglig påfyll av skjønnhet og ro. Mariell som driver den er forfatter, fotograf og webdesigner bosatt i London.

 

På bar med Knausgård eller middag med Dag Solstad? Bar med Knaus, uten tvil. Perfekt å slukke hverdagssorgene med noen øl i slikt selskap tror jeg. Ikke hatt noe imot noen arbeidstips fra Karl Ove.