Gir ut Durek Verret – får hatmail

– Jeg synes vi har vært vitne til et eksempel på «denne forfatteren skal vi ta koste hva det vil-journalistikk» av det helt sjeldne, sier Jan Mesicek. Forlaget Lille Måne har kjøpt rettighetene til Durek Verrets bok, "Sjamanens reise".

Forlaget Lille Måne har kjøpt rettighetene til Durek Verrets bok, Sjamanens reise, og dermed vil den likevel utkomme på norsk. Forlaget leverer første opplag til bokhandlerne i slutten av måneden.

– Vi så at det var en åpenbar mulighet for at Cappelen Damm kunne trekke boken, og da begynte vi å nøste i trådene. Da vi leste manus var vi i redaksjonen ganske samstemte. Først i natt ble det klart at vi fikk utgi den, sier Jan Mesicek til BOK365.

Støtte og hat

Han undrer seg over graden av støy rundt denne utgivelsen, og mener boken blir feiltolket:– Man kan ikke lese dette som en akademisk bok og ut fra tilhørende vurderingskriterier. Dette er en bok fra et spirituelt ståsted, åndelig og ikke-faglig, det burde være veldig åpenbart for alle. Vi aksepterer jo kristen litteratur, om folk som er blitt helbredet av Jesus Kristus, sett lyset og så videre. Skulle man lage samme bråk hver gang det utkom en bok fra et kristent perspektiv der forfatter og skribent hevder de er blitt helbredet av et møte med Jesus, så ville bokspaltene ikke handle om noe annet, sier Jan Mesicek.

Han er selv forberedt på at det fortsatt vil bli litt støy rundt dette. Bare i løpet av minutter etter at nyheten om Lille Månes inntreden ble kjent, strømmet det både hatmeldinger og støtteerklæringer inn i Mesiceks mailboks.

«Denne forfatteren skal vi ta»

Mesicek har selv åtte år bak seg i Energica. Han synes lite om enkelte mediers tilnærming i denne saken:

– Jeg synes vi har vært vitne til et eksempel på «denne forfatteren skal vi ta koste hva det vil-journalistikk» av det helt sjeldne.

– Vil det bli gjort endringer i de omdiskuterte partiene?

– Ja, det vil bli gjort et par små endringer med hensyn til hva som går på barn og kreft. Vi har fått noen endringer til manus. Men det er ikke store grep, sier Jan Mesicek til BOK365. – Det Durek forsøker å formidle er jo virkningen av tankens kraft, kan du tenke deg frisk? En venninne av meg fikk beskjed av legene at hun hadde seks måneder igjen å leve. Det er 16 år siden nå. Det er mye her i livet som er uforklarlig, av og til vet vi rett og slett ikke hvorfor noen blir friske og noen blir syke. Og hvis folk blir friske av tankens kraft – hvorfor kan det ikke også slå den andre veien, spør Mesicek retorisk.

– Kritikerne har gått for langt

– Det er mange som trenger åndelig påfyll i dagens samfunn, og Durek Verretts bok er således et nytt bekjentskap med perspektiver, betraktninger og ideer som vil være til berikelse for mange. Denne boken er blitt en internasjonal bestselger, leserne elsker boken på Amazon og den utgis av store internasjonale forlag verden over, for eksempel Gyldendal i Danmark og St. Martins Press i England og USA. Ja, boken engasjerer leseren og enkelte steder kommer Durek med tanker som kan utfordre alle og enhver. Men denne gangen har kritikerne gått for langt. Vi mener boken har livets rett og interessen for sjamanisme, alternativ livsstil i Norge er stor, sier Jan Mesicek.

Nå utkommer den også på norsk, én måned senere enn planlagt, 29. november.