Går sine egne krimveier

Luke 2: Hun har gått utenfor den vanlige krimløypen og skapt en original krimserie uten makabre mord. Tidligere i høst ble hun tildelt Nytt Blod -prisen for sitt forfatterskap.

Lene Lauritsen Kjølner er oversetter for TV, og debuterte med Høyt henger de i 2014. Her bød hun leserne på krim i en feel-good innpakning, inspirert av Agatha Christie. Denne våren kom Kjølners andre bok Hvorfor spurte de ikke Evensen? , og i oktober ble Kjølner tildelt Nytt Blod – prisen for beste krimdebut i 2014.

I årets bok møter leserne nok en gang privatdetektiven Olivia Henriksen, og denne gangen etterforsker Olivia dødsfallet til en SV-politiker. Kjølner er aktuell med sin tredje krimbok våren 2016.

Hvorfor spurte de ikke Evensen ho ny

 

Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg i året som har gått?

Muriel Barberys Pinnsvinets Eleganse. Men her måtte jeg lete litt i bokhyllene. Det er mange bøker som gjør inntrykk på meg, men jeg holder på denne på grunn av den utrolig sære hovedkarakteren, de underholdende og ulike beboerne i huset der hun er portnerkone og det herlige parisermiljøet. Jeg liker Reneés skarpe humor og blikket hennes på verden rundt seg, jeg liker at hun fremstår utad som noe helt annet enn det hun er, jeg liker varmen hennes og jeg liker den humoristiske tonen i boken. I tillegg er den også ganske så trist. En nydelig bok og en herlig historie.


Hva har du planer om å lese i julen?

Jeg har egentlig uleste hauger liggende, men jeg har bestemt meg for å prioritere Knut Nærums  Voodoo på Vestkanten. Jeg digger Nærums morsomme og fargerike stil – og for en tittel! Ellers liker jeg biografier, så det blir Mick Fleetwoods Play On. Hans-Olav Lahlums siste kaller på meg, pluss flere bøker som jeg kjøpte på siste London-tur – ene og alene på grunn av omslagene. Sånn kan det gå! Det er blant annet Erica James’ The Dandelion Years, Ian Sansoms Death In Devon og Edward Marstons First Call for the Bow Street Rivals – Shadow of the Hangman – en bok med en sånn tittel må man jo bare elske! Jeg håper bøkene er bra.


Hvilke tre bøker av året anbefaler du?

Kistemakeren av Frode Granhus
Helvete åpent av Gard Sveen
Nådegiveren av Jan Boris Stene


(Hovedfoto: Espen Winther)