Legger ned diktspalte

Dagbladet stopper etter 2500 dikt til folket.

Poet og Dagblad-journalist og kommentator Tom Stalsberg forlot avisa med avtalefestet pensjon forrige uke, og den daglige lyrikken forsvinner fra kulturavisa:

KULTURREDAKTØR: Sigrid Hvidsten. Foto: Dagbladet

– Diktspalten var sterkt knyttet til Tom Stalsbergs personlige engasjement for poesi. Nå har han gått av med pensjon, og en konsekvens av det er at spalten ikke videreføres, sier kulturredaktør Sigrid Hvidsten.

–  Hva slags reaksjoner forventer dere? Det ble en del engasjement da NRK la ned programmet Diktafon i 2017?

– Dagbladets lesere er en fantastisk fin, engasjert og variert gjeng, som er alt annet enn forutsigbare. Jeg skal ikke gjøre noen antagelser om hva de tenker, sier Sigrid Hvidsten.

Kulturjournalistene Tom Stalsberg og Øyvind Rønning hadde sin avskjedsfest sist uke, med blant annet opplesninger og musikk, og med dem forsvinner svært mange tiårs erfaring fra kulturredaksjonen.

2500 dikt – og portvin

PENSJONIST: Tom Stalsberg. Foto: Atle Nielsen

Hvor mange dikt formidlet du?

–  La oss si fem i snitt per uke. Bortfall av helligdager etc. 50 uker x 5 i ca ti år.

Tom Stalsberg regner på det og svarer på sedvanlig vis.

«2500 dikt og tre liter portvin på mila / som en gammal Buick / sladrespeilet er knaust / ligger i bagasjerommet / siste reis.»

Også NRK la ned

Aftenposten hadde en populær «Del et dikt»-spalte fra 1995 til 2011 da litteraturmedarbeider Svein Johs. Ottesen pensjonerte seg. Etter ham kom en diktstafett der avisa presenterte et nyskrevet dikt hver mandag i samarbeid med Den norske forfatterforening.

Les også: Et land av lyrikklesere av Knut Olav Åmås

Annelita Meinich drev lyrikkprogrammet Diktafon i NRK inntil det ble lagt ned som eget program i 2017 og lyrikken forsvant inn i andre programmer. Stuntpoetene aksjonerte og møtte NRK-ledelsen utenfor kringkastingshuset på Marienlyst.

Det er et stort skritt for den mest utsatte av alle våre litteraturformer. NRK har i alle år vært diktets støttespiller. Helt fra starten leste våre store lyrikere opp dikt som ble spredt til de tusen hjem, skrev Dagbladets Fredrik Wandrup i en kommentar.

Les også lyrikk i BOK365: Lyrisk.