Frisk festival-satsing i Rakkestad

RULLER I GANG "ÅPEN BOK": Even H. Kaalstad og Hege Sørensen.

Jan Kjærstad og Helene Uri kommer. Tom Egeland og Hilde Hagerup kommer. Kommer du?

Denne uka er det duket for død, drap og fordervelse når Krimfestivalen går av stabelen i Akersgata. Men det er ikke den eneste festivalløypa man kan traske denne uka. Kun et langt steinkast unna hovedstaden, i Rakkestad, har man hentet frem stortromma og satser friskt på litteraturfestivalen Åpen bok fire dager til ende.

Fyldig program

Det er litt av et program den lille Østfold-kommunen kan by på, fra det ruller i gang med forfattertreff på barneskolene og stor åpningsforestilling i morgen, til lysene slukkes etter festforestillingen lørdag kveld.

KOMMER TIL RAKKESTAD: Helene Uri (foto: Julie Pike)

Initiativtakerne til dette – og festivalsjefer – er Hege Sørensen og hennes Ordkontoret, og Even H. Kaalstad og hans EHK-kreativ. Mange kjenner Kaalstad som fremskutt markedsmann i Aschehoug gjennom en årrekke. Nå er han mangesysler med litteraturformidling, konserter, quiz og ymse annet.

– Hege og jeg har kontor ved siden av hverandre. Jeg jobber mye med bøker og forfattere fortsatt. Hege jobber med tekst og skrivekurs. Så over en kaffekopp kom ideen om å lage en litteraturfestival, sier Even H. Kaalstad til BOK365.

Umulig å velge

KOMMER TIL RAKKESTAD: Levi Henriksen (Foto: Rolf M. Aagaard)

Forfatterrekken de to har klart å mønstre til Åpen bok-festivalen er solide saker: På plakaten finner vi navn som Jan Kjærstad, Helene Uri, Trude Teige, Tom Egeland, Levi Henriksen, Hilde Hagerup, Marianne Behn, Arne og Carlos. Filosof Einar Øverenget skal snakke om etikk, verdier og kulturutvikling i arbeidslivet. Tore H. Wiik skal berette om norsk veihistorie, mens Torbjørn Færøvik henter oss opp på skinnene, til en eksotisk reise med Orientekspressen. Og sannelig blir det ikke også Rakkestad-quiz med Kaalstad selv.

Vi ber Kaalstad velge blant sine barn og trekke frem noen høydepunkter fra programmet, lar han seg ikke lokke utpå:

– Helt umulig å velge, det er stas at så mange flotte forfattere vil være med på festival.

Årlig litteraturfestival?

Festivalprogrammet røper at Åpen bok har mange gode støttespillere, med ymse sponsorer og samarbeidspartnere. Hvor stort er totalbudsjettet? 

– Totalbudsjettet vet jeg nesten ikke om jeg tør å røpe! Vi satser stort og friskt, så håper vi at publikum finner veien. Rakkestad er mer sentralt enn mange tror. Det er ikke noe problem å ta turen hit – enten du bor i Oslo, Fredrikstad eller Moss.

Blir det bokfestival i Rakkestad også neste år? 

– Nå skal vi først gjennomføre dette i år, men planen at det skal bli en årlig litteraturfestival.