Fra polareventyr til revolusjon

Luke 17: Han er kjent for sine biografier om polarheltene. Nå debuterer han med historisk krim.

 Alexander Wisting bruker sin historiekunnskap i ny krimdebut.

Alexander Wisting arbeider som TV-filmprodusent, og har også virket som regissør og komponist. Wisting er oldebarnet til Oscar Wisting, som var Roald Amundsens nærmeste mann. I 2011 debuterte Wisting med biografien Roald Amundsen; Det største eventyret som ble kalt «et imponerende verk» av kritikerne. Wisting holder også foredrag om Amundsen. I 2012 kom han med bok om polarhelten Hjalmar Johansen.

 

OPPGJORETS_TID_omslag_144x216.indd

 

Denne høsten debuterte Wisting skjønnlitterært med krimromanen Oppgjørets tid. Handlingen foregår i Christiania og Paris under revolusjonstiden på slutten av 1700-tallet. Fungerende politimester i Oslo, Herman Wedel må se tilbake til 30-årskrigen for å oppklare et brutalt mord.

 

Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg i året som har gått?

Geir Pollen: Armfeldts arme, historien om en katastrofe. 

Boken balanserer historiske fakta og et spennende fortellergrep på en måte som imponerer meg. Felttoget blir utrolig sanselig og levende, og bringer historien nær. Denne type bøker er sjeldne i Norge. Og så er tiden rundt den nordiske krigen en epoke som interesserer meg og som er nært i tid til min egen roman.

 

Hva leser du selv for tiden?

Andrew O’ Hagan: Our Fathers. En bok som jeg har hatt liggende i hylla og endelig har kommet i gang med, fantastisk bok!

 

Hvilke tre bøker anbefaler du?

Peter Englund: Ufredsår. Det beste skrevet om 30-årskrigen, et av Europas store veiskiller.

Umberto Eco: Gravlunden i Praha. Rar og litt ustrukturert bok, men stor fortellerkunst!

Per Petterson: Jeg nekter. Vakker og vemodig. Vond og god på en gang.