Fra forelskelse til mareritt

Helene Uri har skrevet en ungdomsbok om kjærlighet og forelskelse, om manipulering, mishandling og svik.

Fordi jeg elsker deg (Cappelen Damm) er historien om 16 år gamle Elin. Når hun blir kjæreste med kjekke Fredrik føler hun seg som hovedpersonen i en romantisk film. Før alt går forferdelig galt.

I Helene Uris fordi jeg elsker deg (Cappelen Damm) møter vi Elin, seksten år og ukysset. Storsjarmøren Fredrik kommer inn i livet hennes.  Han er verdensvant og vet alltid hva han skal si. Alle som treffer ham blir betatt. Og nå er han blitt kjæresten til Elin. Fra dag én har han henne i sin hule hånd. Elin er i skyene, helt til merkelige tekstmeldinger begynner å tikke inn, og det verst tenkelige skjer.  Fordi jeg elsker deg er Elins fortelling – en historie om kjærlighet og forelskelse, om manipulering, mishandling og svik.

Du kan møte Helene Uri i dag kl. 13.00 på Seierherrene i Cappelen Damm-huset.

 

Startet med Dylan

Ung kjærlighet i bøker og på film handler som regel om den yre forelskelsen, om sommerfuglene i magen, om de første famlende forsøkene, og bunnløs kjærlighetssorg. Men ytterst sjelden om manipulering og vold.

–Vold i voksenforhold har vært et mye omtalt tema, mens vold i unge forhold nok har vært mer tabubelagt, sier Helene Uri.

Ideen fikk hun for mange års siden: -Det var en musikkvideo som gjorde sterkt inntrykk på meg: Bob Dylans «Beyond Here Lies Nothin’», fra albumet Together Through Life. Der møter vi en kvinne som blir mishandlet i hjemmet. Hun klarer å flykte, men i sluttscenen snur hun seg, kysser ham og de omfavner hverandre.

 

–Kjærlighet gjør blind

–Når det begynner å gå virkelig galt i Fordi jeg elsker deg, vil jo Elin likevel tro på Fredrik. Dette handler jo om håpet vi alle har i et forhold. Vi vil gjerne tro på den andre. Selv etter alkoholmisbruk, utskjelling og vold, er det mange som ønsker å tro på den andre. Kjærlighet gjør blind. Så når voldelige menn går ned på knærne og ber om tilgivelse, er det mange som aksepterer det. Enda en gang, sier Helene Uri. –I min historie tar Elin det på seg, og tenker at det er hennes skyld.

 

Kunne skjedd mange

Uri advarer mot å tro at dette kun gjelder andre:

–Når man leser om fæle tilfeller av vold i parforhold, tenker man ofte: Dette kunne ikke skjedd meg. Sannheten er vel at det kunne skjedd veldig mange. Derfor har jeg bevisst gjort Elin til en flott, veltilpasset og ressurssterk jente. Gjennom forholdet til Fredrik blir hun gradvis brutt ned og manipulert til å tenke annerledes om seg selv.

 

Historien fortsetter

–Det har vært spennende å gå inn i Elin og å se hvordan en i utgangspunktet sterk jente kan tillate seg å være. Hvordan dette gjør henne mindre. Dette er hennes historie, sett fra hennes perspektiv. Og det er en fæl historie, sier Uri.

Hvem skrev du denne boken for?

–Kanskje er dette først og fremst en jentebok, men ikke bare det? Jenter vil kjenne seg igjen i historien, men jeg tror at også gutter vil ha glede av den og bli fascinert av den. Det er et driv i historien, som gjør at leserne følger med videre. I hvert fall har kjærestene til døtrene mine lest boken og de syntes den var god og spennende, forteller Helene Uri.

Historien i Fordi jeg elsker deg stopper ikke her. Helene Uri skriver videre på historien om Elin i sin nye voksenroman, som kommer neste år.