Fotballsommer på Litteraturhuset

Senere i dag går avsparket for fotball-VM 2018. Litteraturhuset i Oslo er med på festen.

Det er dette alle fotballgærne har gledet seg til i fire år. Visst har det vært EM og flere Champions Leauge-finaler i mellomtiden, men ingenting slår verdensmesterskapet i fotball.

Festen blir offisielt sparket i gang i ettermiddag, hvor Russland og Saudi Arabia blir de første to nasjonene som møtes i gruppespillet. Litteraturhuset i Oslo inviterer til russisk fotballsommer, og lar Fotball-VM farge sommerprogrammet. Under hele VM vises utvalgte kamper, med fotballdebatter og oppsnakk til de viktigste kampene.

Kven bør vi heia på?

I programposten «Kven bør vi heia på når Noreg ikkje er med i VM?» lørdag 16. juni kl. 14, møtes Linda Eide, Lars Petter Sveen og Odin Eiriksson til ordskifte. Forfatter Lars Petter Sveen er egentlig Italia-fan, men det er jo ikke tingen å være i år. Må han da holde med Danmark, siden moren er dansk? Eller hva med Egypt, i solidaritet med den turbulente politiske situasjonen der? Linda Eide er gift med en svenske, derfor er Sverige naturlig å heie på. Men hjertet hennes brenner også litt for Argentina og Brasil. Komiker Odin Eriksson heier uforbeholdent på Island.

Med tidligere debattansvarlig i Dagbladet, og Vålerenga- og Liverpool-supporter, Cornelia Kristiansen som ordstyrer skal det diskuteres hvilket lag nordmenn bør holde med, og om det egentlig er trist at Norge ikke er med i VM.

Etter debatten vises Argentina – Island kl. 15.00 og Peru – Danmark kl. 18.00.

Semifinalene

10. og 11. juli er det klart for semifinaler. Hvem som skal spille vites ikke, men det vi vet er at begge disse dagene kl. 19 er det igjen duket for ordskifter på litteraturhuset.

Den 10. juli møtes Lars Petter Sveen, Anna Kleiva, Helga Flatland og Endre Ruset, før den første av semifinalene vises klokken 20. Mens den 11. juli skal Dag Solstad, Linda Eide og Endre Ruset sette hverandre stevne. Begge kveldene skal kampene som har gått diskuteres og evalueres.

Etter begge programpostene vises semifinalene på storskjerm.

Før bronsefinalen

14. juli klokken 16 er det avspark for bronsefinalen. Klokken 15 møtes Ola Innset, Ragnhild Lund Ansnes og Endre Ruset til drøfting. Hva tenker de om forskjellen på å komme på pallen og å ikke gjøre det, hvem tror de vinner medaljen?

Forfatter og historiker Ola Innsets roman Firenze har utgivelsesnummer 341 på forsiden, det sammen antall kamper som Fiorentinaspiller Giancarlo Antognoni har hatt i Serie A. Likevel: Innset er ingen italiensk fotball-entusiast. Hva gjør hans forskning på fascismen og nyliberalismen med hans syn på fotballen?

Ragnhild Lund Ansnes er journalist og forfatter av blant annet bøkene Liverpoolhjerter og Liverpoolhelter, der hun går tett på fansen og spillerne på det britiske stjernelaget.

Igjen er det Endre Ruset som er kveldens ballfordeler, før bronsefinalen vises kl. 16.

Før finalen

Så er den store kvelden her. 15. juli skal finalen spilles. Men før det skal det nok en gang diskuteres. I tillegg til ballfordeler Ruset og tidligere nevnte paneldeltakere Ragnhild Lund Ansnes, blir nå også Nils Henrik Smith med på å vurdere utsiktene foran finalen.

Nils Henrik Smith fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris for sin første roman, Manhattan Skyline, og har siden skrevet to romaner til. I denne sammenheng er det imidlertid viktigere at han har vært fotballkommentator i NRK og er fast bidragsyter i fotballtidsskriftet «Josimar» – med en over gjennomsnitt interesse for straffespark.

Så klokken 17 er det avspark for den siste kampen i fotball-VM 2018, som altså også vises over storskjerm på Litteraturhuset.

 

(Foto: Litteraturhuset i Oslo)