Sikrer seg Mourinho

Det er ikke bare Manchester United som har sikret seg Mourinho – det har også Tigerforlaget. Og i likhet med portugiseren sikter de høyt.

– Salgspotensialet er Jeg er Zlatan-boka, proklamerer forlagssjef Tiger Garté i Tigerforlaget, etter at de har sikret seg rettighetene til å utgi boka om The Special One, José Mourinho, i Norge.

Vi kunne ikke vært særlig mer fornøyde, sier Tiger Garté.

Han mener tidspunktet heller ikke kunne vært så mye bedre: Garté tok kontakt med forfatterens agent bare dager før nyheten ble sluppet om at Mourinho blir ny Manchester United-manager. Bare dager etter det igjen skrev britiske medier at den svenske superstjernen Zlatan Ibrahimović også er klar for klubben, samtidig som det spekuleres i om også Ronaldo kan fristes tilbake til United.

 

– Handlet raskt

– Vi skjønte at store ting var i ferd med å skje, og handlet raskt, sier Garté. – Vi har også hatt en fin dialog om oppdatering av boka, i og med at den versjonen som nå foreligger på engelsk ikke har med de siste begivenhetene rundt Mourinho. I den nye, norske utgave får vi følge Mourinho helt frem til han blir United-manager, også øyeblikket når han går ut på Old Trafford til sin første hjemmekamp over sommeren. Vi får nyskrevne kapitler av Patrick Barclay, som er en av Englands mest kjente sportsjournalister.

Nå skal både oversetter Endre Ruset og forlaget jobbe dag og natt for å få de siste kapitlene på plass i boka til lanseringen i slutten av september.

 

Et høydepunkt

– Dette blir et høydepunkt i vår ganske korte historie så langt, sier forlagssjefen. – José Mourinho er definitivt den mest omtalte treneren i verden, og det er vel bare Zlatan som kan måle seg med interessen rundt portugiseren. Spillerne som har hatt ham som trener sier at han har noe helt eget ved seg, som gjør at alle på laget er villige til å gå i krigen for ham, og elsker mannen. Da er det kanskje ikke så rart at han har klart å vinne Champions League med både Porto og Inter, og har vunnet seriemesterskap med klubber som Real Madrid og Chelsea. Nå skal han trene det som kanskje er verdens største fotballag. Han er vel den ene som kan tillate seg å kalle seg selv The Special One.

 

Mesteren Mourinho -forside-HØY

 

 

Shakespeare-figur

Men bokutgivelsen gjør ikke forlagssjef Garté til United-fan:

– Hehe, jeg har alltid vært Liverpool-fan! Helten var Steve McManaman, og jeg var bånnsikker på at jeg skulle løpe ut på Anfield Road en vakker dag. Men: Jeg er også Mourinho-fan på min hals, samtidig som forholdet mitt til Zlatan er så sterkt at min kone sliter litt med å helt skjønne det. Mens hun har foto av oss som bakgrunnsbilde på mobilen sin, har jeg bilde av Zlatan. Og det henger også et bilde av ham over nattbordet mitt og et på den fineste delen av stueveggen. Endre er West Ham-supporter og genuint opptatt av all fotball, han skriver jo også for olympiastadion.no og gir ut cupfinale-bok hver høst. Som Endre sa da vi skrev oversetter-kontrakt: «Ja, hvem hadde trodd, Tiger, for 10 år siden, at vi skulle sitte her og gjøre en José Mourinho-bok sammen!»

Oversetter Endre Ruset gleder seg til å ta fatt på jobben:

– Mourinho er en karakter som lett kunne fått en hovedrolle i et shakespeariansk drama.

 

Zlatan-ambisjoner

– Hva er salgsambisjonene?

– Salgspotensialet er Jeg er Zlatan-boka. Det er to personligheter som absolutt alle kjenner innen fotballen, og det er Zlatan og Mourinho. Begge disse bøkene kan leses av fotballinteresserte i alle aldre, men også av dem som nødvendigvis ikke er fotballfans, men som vil lese om et menneske som forfølger drømmene sine, fra å jobbe som tolk for andre trenere, til én dag å tenke at: Nå er det min tur – nå gjør jeg dette! For deretter å bli den beste og mest omtalte av dem alle. Norske aviser kommer til å være tapetserte med Mourinho-stoff de kommende månedene og frem til jul. Da blir dette en perfekt høstbok og julegave for mange.

– I disse EM-fotballtider: Noen spådommer og personlige favoritter?

– Jeg heier på England. De har et sterkt lag nå, og en trener som virker til å holde spillerne samlet og stemningen i troppen god. Realisten i meg sier at Frankrike eller Tyskland vinner, for England roter seg nesten bestandig bort i sluttspillet. Men hjertet mitt holder på England, og det er jo det viktigste, er det ikke?

 

 

MED MOURINHO I STALLEN: Forlagssjef Tiger Garté (t.h.) og oversetter Endre Ruset. (Foto: John Andresen)