Bjørn Skogmo er død

1948-2020: Bjørn Skogmo. Foto: Torunn MN. Momtazi

Kortprosa-spesialisten fra Jevnaker ble 72 år gammel.

«Det er med stor sorg jeg må melde at vår kjære Bjørn Skogmo gikk bort søndag 23. august etter kort tids sykdom, 72 år gammel. Det er jo altfor tidlig og vi sørger over tapet av en særdeles god forfatter, med skarpt blikk, varm og dyp humor og et lunt vesen», skriver Kolons forlagssjef Bjørn Aagenæs.  

Han fortsetter:

«Bjørn Skogmo debuterte i 1999 med prosasamlingen Han byttet meg bort med en Studebaker, og utga senere prosasamlingene Under holdning (2003) og Fall fra liten høyde (2005), Kortvarig lykke – kortprosa i samling (2006), samt romanen  Som porselen kanskje (2007). Alle bøkene var av høyeste litterære kvalitet. Han publiserte også i de litterære tidsskriftene Hvedekorn, BLM, Vinduet og Vagant, og på Twitter. Vi hadde flere litterære planer og prosjekter. Bisettelse vil finne sted senere i høst.»

Sen debut

Skogmo var en moden debutant, 51 år gammel, og han hadde ikke så mange sider å meddele da Han byttet meg bort med en Studebaker kom i 1999. Men anmelderne reagerte positivt.

«Dette er litteratur for entusiasten, i form av en liten flis full av fikse gullkorn»
skrev Morten Abrahamsen i VG.

«Røffe, pussige korttekster med skarpe kanter og oppbrutt kronologi fra en erfaren debutant» skrev Ingunn Økland i Aftenposten

Det korte, fyndige og undrende ble Bjørn Skogmos litterære form. Betegnelsene var mange: Prosa, kortprosa og bare prosa. Skogmo ble en umiskjennelig stemme i en forlagsbransje som også setter pris på det vare og det rare, ikke bare det snare.