Her flyter 3000 bøker

Går salget dårlig, kan Londons eneste flytende bokhandel løsne fortøyningene og dra dit kundene er.

– Vi har søkt om fast ankringsplass, men enn så lenge må vi flytte på oss hver fjortende dag, sier Jonathan Privett, som driver den flytende bokhandelen.

 

Det er som å tre inn i en privat stue idet føttene går over landgangen og inn i båten, bort fra den rå London-luften. I en liten toseter tar en hund en lur, men en rødlig Chesterfieldstol har plass til den som vil sitte. På gulvet ligger slitte persiske tepper, og gardinene er fratrukket. Inne i båtens tre rom er det bøker fra gulv til tak. Klassiske, moderne og kultbøker. Knausgård og Nesbø. Ute, på sjarmerende skjeve hyller og plankebord ut fra rekkverket, ligger flere bøker utstilt. Under båten skvulper Regents Canal.

– Det hender bøker faller i vannet. Da er det noen som velger å løpe eller late som ingenting, andre betaler for seg, sier Jonathan Privett.

 

BOK Flytende bokhandel B1

POPULÆR: Mange er nysgjerrige på den flytende bokhandelen på Regents Canal.

 

Værforbehold
Sammen med to andre driver han bokhandelen «Word on the water – The London bookbarge». Åpen hver dag fra formiddag til kveld, hvis været tillater det og bølgene ikke blir for kraftige. Opprinnelig ble den snart 100 år gamle kanalbåten brukt til å frakte kull i Nederland. Nå rommer den i stedet mellom 2000 og 3000 bøker. Det finnes noen flere flytende bokhandler i verden, også i England, men dette er Londons eneste. I fem år har den holdt til på kanalen som renner nord for London sentrum. Denne dagen ligger båten til land ikke langt fra Kings Cross, men om to uker vil den være et helt annet sted.

 

BOK Flytende bokhandel Hovedbilde

ET HYGGELIG HUNDELIV: Jonathan Privett og hunden Star.

 

– Vi har søkt om fast ankringsplass her, men enn så lenge må vi flytte på oss hver fjortende dag, sier Privett.

Det er fysisk krevende å flytte båten rundt, og det tar rundt tre dager i måneden. Samtidig betyr det at butikken kan dra dit kundene er. Hvor den drar, har også betydning for hvilke bøker det går mest av.

– Nær kunstuniversitetet selger vi en del kunstbøker, i områder nær barneskoler selger vi flere barnebøker, forklarer Privett.

 

Selger brukte bøker

Seksjonen med barnebøker ligger innerst i båten, ned en liten trapp hvor man må bøye seg for ikke å dunke hodet. I hjørnet står koksovnen som holder både båten og gløggen varm om vinteren, og en rød sofa venter på kunder. Noen ganger sover også Privett og hunden over her. Bak en hemmelig hylle er det nemlig et lite kjøkken, toalett og dusj.

– Det er ofte lettere å bli her, hvor det allerede er varmt, enn å dra hjem til min egen husbåt, selv om jeg prøver å ha den nær butikken, sier han.

 

BOK Flytende bokhandel B2  BOK Flytende bokhandel B3

LESER FLYTENDE: Under dekk er to rom fulle av bøker.

 

Han startet med å selge bøker på campus da han studerte til mastergrad i amerikansk litteratur. I 24 år har han jobbet med bøker, og en dag la han merke til båten som kunne passe drømmen hans om en flytende bokhandel. Eieren sa at Privett og kollegaen kunne låne den gratis mot at båteieren selv fikk en del av inntektene. De hadde så godt som ingen kapital, og valgte derfor å starte med brukte bøker. Folk oppfordres til å donere, og gjenbruksbutikker er oftest bare glade for å bli kvitt noen av bøkene de sitter med. Prisene varierer fra tre pund for pocketbøker og opptil ti for innbundne, mer for antikke bøker og ingenting for usalgbare eksemplarer. På en dag selger de alt fra 2 til 300 bøker.

– Sommeren er den beste tiden, mens vi kjemper oss gjennom vinteren, sier bokhandleren.

 

Jungeltelegraf og Facebook

Folk som vil besøke bokbåten må inn på Facebook eller Twitter for å se hvor den befinner seg akkurat da. I helgene tar foreldre med seg barna til bokhandelen, og det er live jazzmusikk og høytlesning på dekk. Joggere som ikke har penger på seg kommer gjerne tilbake senere. Det at butikken faktisk er en båt, hjelper også med å spre ordet, tror Privett.

– Folk forteller gjerne ikke vennene sine like engasjert om at de har vært i en bokhandel på land.