Fengselsstraff for Yahya Hassan

Forfatteren Yahya Hassan er dømt til fengsel i ett år og ni måneder etter skyteepisode.

Retten i Århus har idømt den unge danske lyrikeren Yahya Hassan en fengselsstraff på ett år og ni måneder etter å ha såret en ung mann med pistolskudd, melder Berlingske Tidende (BT).

Retten avviser forfatterens forklaring om at han handlet i nødverge. Det var 20. mars i år at Yahya Hassan avfyrte skudd mot en 17 år gammel gutt i Århus, melder BT. 17-åringen ble truffet i låret og i foten. Hassan har sittet varetektsfengslet siden dagen etter skuddramaet.

«På en hensynsløs måte utsatte Yahya Hassan andre for livsfare, da han besluttet å skyte», fastslår retten. Han frifinnes derimot for anklagen om at han bevisst ønsket å såre gutten. Hassan idømmes i tillegg en bot på 40 000, bilen og motorsykkelen hans konfiskeres og han fradømmes retten til å føre motorkjøretøy på grunn av farlig framferd i trafikken.

 

Brakdebut

Yahya Hassan var bare 18 år gammel da han brakdebuterte med sin selvtitulerte diktsamling Yahya Hassan. Han er født i Århus og har palestinsk bakgrunn. Hans foreldre er flyktninger fra Baalbek i Libanon, og han vokste opp i det belastet strøket Trillegården i Århus V, der barndommen var preget av vold, dop og institusjonsopphold.

Allerede før diktsamlingen kom ut var han i søkelyset på grunn av flere medieopptredener der han kritiserte innvandrerforeldre og deres måte å oppdra barn på.

 

yahya

 

Hans selvbiografiske dikt forteller rått og utilslørt om en far som slår barna sine, om kriminalitet og religiøst hykleri, og et stort sinne mot en foreldregenerasjon som ikke har latt seg integrere i sitt nye hjemland.

For Hassan selv var skrivingen en vei ut av kriminell løpebane. Han var 13 år gammel da han først kom i kontakt med politiet.

 

Truet på livet

Hans observasjoner og refleksjoner rundt foreldregenerasjonen av innvandrere og hans egen generasjon av innvandreres barn har provosert mange muslimer i Danmark. Også i nabolandet Sverige har bølgene gått høyt.

Yahya Hassan langer ut mot et konservativt innvandrermiljø man sjelden får i dialog, og i retur har han fått en rekke dødstrusler rettet mot seg.

Yahya Hassans diktsamling har solgt og solgt i hjemlandet Danmark, og skal nå ha rundet 120 000. Med det har han passert Vita Andersens «uslåelige» debutantrekord fra 1977.  Andersen oppnådde den gang 95 000 med sin diktdebut Tryghedsnarkomaner.

 

Inspirert av Knausgård

Yahya Hassan har sagt at han er inspirert av flere forfattere, men mest av Karl Ove Knausgård.

– Knausgård viste meg at man kan skrive om sin far, uttalte han til Kristeligt Dagblad.

Anmelderne tømte skuffen for de fleste superlativer: «Det er en syngende, ufatteligt ambitiøs poesi og et 18-årigt talent, der fejer alt andet af bordet» skrev Jyllands-Posten.

«Det er en stærk og usædvanligt fuldmoden debutdigtsamling fra en bare 18-årig forfatter, som jeg snart ikke orker at høre mere om, men som jeg hellere end gerne vil høre meget mere til,» skrev Niels Lyngsø på nielslyngsoe.dk.

Også BOK365s egen anmelder, Håvard Rem, hadde stor sans for Yahya Hassan. Med tittelen «Mellom Knausgård og Koranen» trillet han terningen til en sekser.