Jubilant med fremtidstro

- Alle retter seg mot et stort publikum, sier Gunhild Gursli-Berg om høstens bokutgivelser på enkvinneforlaget.

Forlaget Gursli Berg feirer femårsjubileum i høst og enkvinneforlaget er stolt av en liten, men solid høstliste. Første boken i en ny nordisk fantasy-serie, Maresi, har allerede høstet en femmer på terningen i Dagbladet, og forleggeren har stor tro på serien. Og fremtiden.

– Vi har tre nyheter på høstlisten, og jeg synes selvfølgelig alle tre er viktige, men Maresi er likevel noe spesielt, sier Gunhild Gursli-Berg til BOK365.

Nordisk fantasy: Maresi

«Mørkt og magisk» og «Kompleks og engasjerende om kvinner i en patriarkalsk verden», skrev Dagbladet på lørdag, og ga boken terningkast 5.

Maresi er første bok i en ny nordisk fantasy-serie, «Krøniker fra Det røde klosteret» av finsk-svenske Maria Turtschaninoff.

– Jeg mener den fyller et tomrom i litteraturen, med sterke kvinner og jenter som driver handlingen. Den er relevant for vår tid, men også tidløs, sier Gunhild Gursli-Berg. – Maresi er navnet på fortelleren, hun er bare tretten år, og derfor er boken også kategorisert som en ungdomsroman. Men den passer selvfølgelig også for voksne, som all god fantasy.

Boken er så langt oversatt til 19 språk, og ble i 2015 nominert til Nordisk Råds litteraturpris for barn og ungdom. Maresi er også valgt ut til å være høytlesningsbok under Nordisk Bibliotekuke i november, forteller forleggeren.

 

Strikking og mat

Fremdeles hot: Strikking

Høstlisten til Gursli Berg består I tillegg til Maresi av en ny Matsafari-bok, Smak spansk, av Jon Berg og Rodrigo Belda, og en strikkebok, Strikk svenske mønster, av den svenske strikkedesigneren Maja Karlsson.

– Alle høstens bøker retter seg mot et stort publikum. Men skal jeg tippe, vil jeg tro at strikkeboken har størst mulighet til å nå bestselgerlistene, i alle fall på kort sikt, sier Gursli Berg. – Strikking er fremdeles hot, og Strikk svenske mønster har blitt en lekkerbisken for de strikkeglade.

Smak spansk ble lansert tidligere denne uken, på Delicatessen på Aker Brygge, hvor smaksprøver av både vin og tapas fra boken dannet rammen for lanseringen. Med 150 gjester ble dette en dundrende suksess, og samtlige gjester kjøpte boken. Gjestenes mottakelse av boken bekreftet min tro på dette som en av høstens kokebøker, sier forleggeren.

 

Spesielle kokebøker

Spesielle kokebøker: Spansk i år

Gursli Berg Forlag er kjent for å lage gode kokebøker. I 2015 ble Hellstrøm/Jacobsens Duft av jul kåret til årets kokebok av NRK, og i fjor vant Kulinarisk Akademis Kok & Stek prisen for Årets beste norske kokebok.

– Hvorfor slår kokebøkene deres så godt an tror du?

– Det er nok fordi de skiller seg ut. Det er ikke kokebøker i tradisjonell forstand. Bøkene til Kulinarisk Akademi er mer håndverkskokebøker, de lærer folk grunnleggende teknikker på kjøkkenet, og det er faktisk det som må til for å bli flink til å lage mat. Men de treffer også dem som allerede kan mye, men som vil bli enda bedre.

Og Matsafari-bøkene til Jon Berg kombinerer reise, mat og vin på en spesiell måte. Det er reportasjebøker, med oppskrifter fra landets egne kokker, nå sist fra Madrid.

 

Vil holde stand

– Mange små og mellomstore forlag er den siste tiden kjøpt opp av de større forlagene. Hvor lenge klarer dere å holde stand alene i jungelen tror du? 

– Enkelte mindre forlag har det som strategi at de vil bli kjøpt opp på et tidspunkt. Uansett, alle som har vært gründer, vet at det tar tid å bygge en bedrift, det tar flere år med knallhard innsats. Du skal ikke bare være dyktig, du skal være heldig også, underveis skal du treffe på de rette mulighetene og fatte de rette avgjørelsene. Og også gjøre de erfaringene som trengs for å bruke dømmekraften på en forstandig måte.

Og tidene forandrer seg, det gjelder å se mulighetene. Det er interessant å se at det stadig dukker opp flere salgskanaler. Har man de gode bøkene, er det desto flere muligheter. Og får man gode anmeldelser, er det enda lettere. Det gjelder å satse på kvalitet og ikke miste den gode boken av syne.

Fem nye år

– Jubileum i høst. Hvordan vil du oppsummere de fem årene du har holdt på?

 – Det har vært et eventyr som har vært både skummelt og morsomt. Læringskurven har til tider vært stupbratt, og det har vært oppturer og en og annen nedtur. Jeg har gjort feil, og jeg har lykkes med en god del.

Det tar tid å etablere seg, det er derfor veldig fint å oppleve at forlaget nå er etablert. Det har krevd innsats, men det har absolutt vært verdt det. Vi skal feire femårsjubileet stort på Kunstnernes Hus 30. oktober, og det skal bli en heidundrende fest for de neste fem årene, sier Gunhild Gursli-Berg.

 

Les også: Ante ikke hva jeg satte i gang