Feiret sprelsk fireåring

Litteraturhuset i Bergen er fire år og feiret med ordentlig bursdagsselskap.

Tusen årlige arrangementer. Og hundre tusen begeistrede gjester. Litteraturhuset i Bergen er blitt en svært viktig aktør i byens kulturliv. I går kveld var det feiring av jubilanten med bokfolk fra hele landet.

 

– Det har vært fire år som har gått veldig fort, og det har gått foruroligende, overraskende og gledestrålende bra, sier daglig leder Kristin Helle-Valle og smiler veldig bredt.

Kristin Helle-Valle: – Vi er blitt en selvfølgelig del av byens kulturliv.

I går kveld feiret hun og huset fireårsjubileum med venner, støttespillere, forfattere, forlagsfolk og bokelskere sammen med kulinarisk partner Colonialen, som driver kafeen og restauranten i huset.

– Hvor står dere i dag i forhold til da dere startet?

– Vi står. Og vi er blitt en selvfølgelig del av byens kulturinstitusjoner. Og vi må bare fortsette å sørge for at folk fortsetter å være like interessert i oss fremover.

 

Feiret jubilanten: Teatersjef ved Den Nationale Scene Agnete Haaland og tidligere ordfører Trude Drevland.

Dikt og musikk

Leste dikt: Ruth Lillegraven

Bortimot to hundre inviterte feiret fireåringen i går kveld. Forfatter Ruth Lillegraven, som selv har to fireåringer hjemme, leste fra sin diktsamling Eg er eg er eg er, og hadde også et nyskrevet dikt til jubilanten. I tillegg var det musikalsk underholdning ved blant annet  Åse Britt Jakobsen og Bjørn Tomren.

 

Et hus for alle

– Dette er blitt et sted hvor så mange forskjellige folk går, sier Trond-Viggo Torgersen. – Ikke som for eksempel teateret eller konsertsaler som bare et fåtall frekventerer. Dette stedet har glidd inn i kulturlivet i Bergen, og det brukes av veldig mange, fortsetter Trond Viggo, som selv jevnlig gleder publikum på huset med blant annet serien «Kroppen for voksne».

 

Les også: Ett år og fullvoksen

 

– Litt misunnelig

Feiret: Biskop Halvor Nordhaug og Astrid Eggen Nordhaug med Trond-Viggo Torgersen.

– Vi som egentlig er fra Østlandet ser med litt misunnelse på hva Bergen har klart å skape her, sier forfatter og utenriksreporter Fredrik Græsvik i TV2. – Oslo er for stor til at folk klarer å samle seg om et sted som dette.

Forlagssjef Anne Gaathaug i Kagge bifaller: – Ingen forkleinelse for Oslo, men vi er nok litt misunnelige på den lokale tilknytningen bergenserne har til huset her, sier hun.

 

Godt skiføre

Kristin Helle-Valle smiler og forsøker å få litt tid til alle de to hundre besøkende:

– Vi må fortsette å lage nye programmer og fortsette å være interessante, sier hun til BOK365. – Og det går veldig bra. Det er godt skiføre, sier den daglige lederen.

 

Les også: Fem nye år for Helle-Valle