Februar i mars

Tove Ditlevsen (foto: Oktober)

Lyrisk: "Vår spede drøm om vår" - Tove Ditlevsen er fortsatt blant Danmarks mest avholdte forfattere, mer enn førti år etter sin bortgang. Like før jul ble det feiret 100-års jubileum.

Er du glad i dikt, er PoesiRingen ei bra nettside å følge på facebook. Her har ildsjel og redaktør, lege Arild Vedvik spredd diktgleder i flere år. Nettsida har over 11.000 følgere – med god plass for mange flere. Vedvik dikter og skriver selv, men har også med seg mange flinke bidragsytere.

En av dem er skuespiller og forfatter Tone Ringen. I februar delte hun hos PoesiRingen et vakkert dikt av Danmarks nasjonalskald Tove Ditlefsen (1917-76). Ringen skriver:

– Tove Ditlevsen er en dikter jeg bruker mye – hun er til tider burlesk, sår, bitter, glad, oppgitt og hele tiden dypt følsom omkring dette å være kvinne. Og hun har en selvironi vi kan lære mye av. Akkurat dette diktet er et av mine kjæreste, og lengselen det målbærer er felleseie her i nord.

Torsdag feirer vi kvinnedagen, men her er lite som minner om vår.

 

FEBRUAR

 

Vi kan mærke nu på nætterne

der flyver os forbi,

mere korte, mindre mørke,

tryggere at sove i,

at et forår på sin vandring

i det stjernekolde hvælv

strejfer klodens vinterhjerte

i en længsel mod sig selv.

 

Og vi vågner i den sene time

mellem søvn og drøm

i en sød, beveget uro

ved den måneblege strøm,

der som fine fingre leger

i dit nattesorte hår,

og som nattens sarte glorie

er vor spæde drøm om vår.

 

Tove Ditlevsen

 

 

.

 

Vi legger til at Forlaget Oktober i januar i år kom med en nyutgave av Tove Ditlevsens Noveller i utvalg.  Med forord og utvalg av Vigdis Hjorth. Er du i Oslo, kan du delta på forlagets arrangement En kveld med Tove Ditlevsen – onsdag 21. mars kl. 19.00.