– Mennesker er akkurat som bæsj

BARNEBOKPROFIL: Denne tanken var hovedinspirasjonen til Emma Therese Hansens "Brødrene Bæsj og verdens mektigste hentesveis"

Emma Therese Hansen (f. 1973) er født og oppvokst i Sunndal på Nordmøre. Hun har arbeidet med bøker i snart to tiår. Først som barnebokredaktør i Bokklubben og Schibsted Forlag, og nå journalist og skribent. Hun har tidligere utgitt faktaboken Naturen i «Jeg vil vite»-serien, og er denne våren aktuell med Brødrene Bæsj og verdens mektigste hentesveis.

 

Navn: Emma Therese Hansen

Aktuell med: Brødrene Bæsj og verdens mektigste hentesveis (Figenschou)

 

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

– Mennesker er akkurat som bæsj, tenkte jeg en dag jeg satte foten på feil sted. Vi kommer i ulike former, oppfører oss ofte som drittsekker og vi liker ikke å bli tråkket på. Samme dag banket Brødrene Bæsj på døren: Billy, Benny og Bjartmar Bæsj. Bak dem sto en kjent forlagsskikkelse og en mektig mann med hentesveis og tvilsomme twittermeldinger. En barnebok om en bæsj som havner i håret på en forfengelig president ble til.

Tre barnebok-favoritter:

Barbapapa-bøkene av Anette Tison, Bæsj av Stephanie Blake og Bukkene Bruse på Badeland av Bjørn F. Rørvik. De bøkene får meg alltid i godt humør.

Hvordan jobber du?

– Å skrive bøker for barn, er en lang og kreativ prosess som inneholder mange morsomme møter mellom illustratør, redaktør og forfatter – og ikke minst barna selv. Barn er de mest ærlige og kritiske leserne som finnes og de er ekstremt detaljorienterte. De gir blaffen i om boken har fått en god anmeldelse eller en litterær pris. De vil bare ha en god historie. Mange barn har lest og vært konsulenter på denne boka. Deres kloke innspill har påvirket både tekst og illustrasjoner og gjort boka mye morsommere.

Din egen favorittillustrasjon? 

– Tora Marie Norberg er en fantastisk illustratør. Hun har levendegjort bæsjene med varme, energi og humor. Uten hennes geniale strek, ingen bok. Jeg liker spesielt godt illustrasjonen der Brødrene Bæsj blir ofre for den fæle dobørsten. Illustrasjonen er full av frustrerte følelser som gjenspeiles i brødrenes blikk og bevegelser. Men spør du barna, så liker de best illustrasjonen av den hårete rumpa til President Promp!

 

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

­

– Det var mange bøker i barndommen som fikk hjertet mitt til å hoppe, men da jeg var hjemme på Vestlandet sist, fant jeg fram ei bok av Allan Ahlberg, Gjengen holder sammen. Den handler om et fotballag som må tjene penger for å få råd til nye drakter. Jeg husker at jeg likte så godt de detaljrike illustrasjonene, humoren og de kreative gutta som må jobbe for å få det de ønsker seg. Som barn solgte jeg selv mye skrot fra garasjen!

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

– Barbamamma. Jeg ville ha spurt henne om hvordan hun sjonglerer en myk mann og sju ustyrlige barn med ulike behov og ustabilt humør. Og så ville jeg spist de deilige gule kakene hun lager og som jeg har drømt om i mer enn 40 år.

Og hvem ville du helst selv ha vært?

– Trollet i Bukkene Bruse på Badeland. Han er politisk ukorrekt, hensynsløs og oppfører seg som et lite, slemt barn som gjør akkurat det han har lyst til uten å tenke på konsekvensene. Det bor et troll i oss alle. Jeg kjenner allerede at det kiler i magen når jeg setter utfor den sklia! Men én dag som troll holder nok.

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

– Det finnes ingen enkel oppskrift på en god barnebok, men den må til syvende og sist gi de små leserne leselyst! Og greier historien å fange både barn og foreldre, så er man på god vei. Barnebøker må gjerne inneholde litt alvor, men humor er alltid morsommere.

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

– Det er på tide å framelske nye barnebokfigurer, små helter som er fri for muskelstyrke og magisk tryllestøv. Jeg dropper Potter og Pippi og drar heller ned i kloakken med Brødrene Bæsj. Sammen med dem kan jeg både være litt modig, litt redd og litt slem.