Fargerik barnebokdebut

Foto: Akam1k3

Ingar Johnsrud debuterer som barnebokforfatter denne høsten, og det med en fargeeksplosjon av en bok.

Ingar Johnsrud har i en årrekke jobbet som journalist, før han i 2015 ble forfatter på heltid. Det var etter debutsuksessen med krimromanen Wienerbrorskapet (Aschehoug). Den tredje boken om Fredrik Beier ble utgitt tidligere i år, og denne høsten debuterer Johnsrud som barnebokforfatter.

 

Forfatter: Ingar Johnsrud

Aktuell med: Fargerne og den store honningkrigen (Aschehoug / Illustrert av John S. Jamtli)

 

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

– Jeg har alltid vært fascinert av historier som forklarer store og små sider ved vår tilværelse på en annerledes måte. Det kan være Astrid Lindgren som forteller oss om Kirsebærsdalen som venter etter døden, Mary Nortons Lånerne, om alt det vi legger fra oss og tror vi bare mister, eller filmen Matrix, hvor vi innser at vi alle lever i et dataprogram. I Fargerne blir vi kjent med nettopp … Fargerne. De som lager og sprer fargestøvet, slik at verden ikke bare er trist og grå.

– Tre barnebok-favoritter:

– Jeg kunne nevnt tretti. Men her er tre bøker jeg hadde stor glede av da jeg selv var barn:

Heksene av Roald Dahl

Albin er aldri redd av Ulf Löfgren

Røvet av vikinger av Torill Thorstad Hauger

Sjekk ut:

– Reven og grisungen-serien til Bjørn F. Rørvik og illustratør Per Dybvig. Det er glimrende eventyr for både barn og voksne.

Hvordan jobber du?

– Sikkert på samme vis som mange andre. Det starter med en idé, noen tanker om karakterene og vendingene i historien, også jobber vi skritt for skritt derfra. Jeg sier vi, fordi uten min glimrende redaktør Lisa Nagel i Aschehoug ville Fargerne aldri sett dagens lys.

Din egen favorittillustrasjon?

– Jeg er veldig glad i Sven Nordqvists illustrasjoner, som i Gubben og Katten-bøkene.

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

– Svaret er sikkert både forutsigbart og kjedelig, men jeg kommer ikke utenom Brødrene Løvehjerte. Det var den første boken som fikk meg til å gråte.

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

– Willy Wonka.

Og hvem ville du helst selv ha vært?

– En av Hardy-brødrene, kanskje? Jeg tror de levde ganske ubekymrede liv i en verden akkurat passe spennende.

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

– I likhet med annen god skjønnlitteratur må en god barnebok evne å stimulere leserens fantasi, røre ved leserens følelser og pirre leserens intellekt. Så enkelt og så vanskelig.

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

– Det får bli Potter. Jeg er et vanedyr, og Pippi virker litt for ustrukturert etter min smak. Jeg hadde elsket de to første dagene med henne, deretter ville jeg bare blitt frustrert. Dessuten har jeg lett for å bli sjøsyk.