Får debutantprisen

SAMSUNG CSC

Jan Kristoffer Dale er tildelt Tarjei Vesaas' debutantpris for 2016.

Jan Kristoffer Dale (f. 1984) er tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris for novellesamlingen Arbeidsnever (Kolon). Tildelingen skjer på årsmøtet til Den norske Forfatterforening i dag, lørdag 25. mars.

 

Forfatteren selv er natuligvis glad, og også litt overrasket over ar han fikk prisen:

– Det er veldig stas og det føles godt. Jeg hadde faktisk ikke trodd det skulle bli meg, sier Jan Kristoffer Dale til BOK365.

 

Dales forlag Kolon skriver i sin presentasjon av boken at novellene i Arbeidsnever handler om folk som har falt utenfor; de som ikke fikset skolen, og droppet ut. De ufaglærte. De som aldri flyttet hjemmefra. De som aldri fant noen å slå seg ned sammen med, og de som har blitt forlatt.

 

«Strevsamt og empatisk fundament»

I juryens begrunnelse for å gi prisen til Dale heter det: «Novellene i Arbeidsnever har eit strevsamt og empatisk fundament i seg som held liv i håpet og held dei mest aggresive demonane i eit menneske på avstand. Her er meir bevegelse enn apati. Slik sett siver det ein fin varme ut av denne novellesamlinga, tekstar som legg armen sin rundt dei der inne, og oss utanfor som les.»

 

– Glad i sjangeren

Noen av novellene i Arbeidsnever er ganske nye, men tittelnovellen skrev forfatteren allerede i 2010.

– Hvorfor valgte du novellen som form?

– Jeg skulle likt å si at det er et bevisst valg. Jeg er veldig glad i novellen. Men det er vel slik at jeg kjenner på lengden når jeg skriver. Kjenner på hva det blir? Blir det en roman eller en novelle? Jeg har landet på noveller foreløpig, men har et par romaner i skrivebordskuffen også.

– Og nå skal de ut til folket?

– Nei er du gal. Det tror jeg ingen er tjent med, smiler prisvinneren, som til daglig er student og tilkallingsvikar i barnehage i hjembyen Grimstad.

– Men du er i gang med den vanskelige andreboken?

– Det er jeg. Jeg holder på med både en roman og en novellesamling. Så får vi se hva det blir.

 

Tarjei Vesaas’ debutantpris

Tarjei Vesaas’ debutantpris blir hvert år blir delt ut til fjorårets beste skjønnlitterære debutant under 35 år. Prisen deles ut av Den norske Forfatterforening, og det er foreningens litterære råd som er prisjury. Juryen består av rådets ni medlemmer, og de velger en prisvinner ut fra en fri og selvstendig vurdering basert på estetiske kriterier.

Prisen ble innstiftet av Tarjei Vesaas i 1964 med pengene Vesaas mottok som vinner av Nordisk råds litteraturpris dette året.

 

Dale var én av tre nominerte til debutantprisen. Du kan lese om alle de nominerte her. 

 

(Forfatterfoto: Kolon Forlag)