– Hvorfor falt gutten av sykkelen?

– Fordi moren hans kastet et kjøleskap på ham. Barna fikk et frydefullt møte med Andy Griffiths - og australsk humor - på ARK Bekkestua i går.

– Da vi fikk vite at bøkene våre hadde tatt av i Norge kunne de like gjerne fortalt oss at de hadde tatt av i landet til Trollmannen fra Oz. For oss var Norge et fjerntliggende eventyrland med konger og dronninger. Nesten som et fantasiland, fortalte Andy Griffiths da BOK365 møtte ham i 2015. Da var trehuset kun bygget i 52 etasjer.

 

Andy Grifftihs første utgivelse i Norge feirer i disse dager tre år. På disse tre korte årene har trehuset vokst fra 13 til 78 etasjer, og blitt utgitt i hele 300.000 eksemplarer. Engasjementet for boka er stor, noe som er tydelig hos ARK Bekkestua som hadde laget et stort tre i bokhandelen i anledning forfatterbesøket.

Treet i bokhandelen er selvsagt basert på treet de bygger trehuset i boka, forteller daglig leder Randi Stensrud.

 

INVITERTE TIL TREHUS-TREFF: Randi Stensrud.

 

Det er nok ikke alle bokhandlere som ville gjort så mye for en forfatter?

Nei, men når Andy kommer helt fra Australia må vi jo gjøre litt ekstra stas på ham. Bøkene hans er helt utrolige, og han sprer leseglede om seg. Barn som aldri har lest før, sluker bøkene hans. Det er helt spesielt.

 

En uventet suksess

Signering i bokhandel vet alle forleggere er en skummel affære. Man vet aldri hva man kan vente seg. Men når selveste Andy Griffiths er på besøk i nærmiljøet varer det ikke lenge før hele butikken er fylt av barn med bøkene hans under armen – ivrige etter en autograf fra favorittforfatteren.

– Kanskje det at vi, altså Terry og jeg, inviterer barna inn til oss. Vi har dette trehuset der vi er hovedpersonene, og der stadig nye ting skjer. Og der vi bygger på nye etasjer for hver bok. Vi tenker at det er viktig og riktig å gjøre det slik. Kom til oss. Delta. Vær med!, fortalte Andy i 2015, og deltakerånden var også tilstede under bokhandlerbesøket på Bekkestua to år senere.

Det var såpass trengsel for å se helten på scenen at de ansatte må dytte unna stativer, torg og til og med hele hyller for å gjøre plass til fansen som ikke slutter å renne inn i butikken.

 

FROM DOWN UNDER: Andy Griffiths (t.v.), her sammen med Simon Stranger.

 

Simon Stranger fra forlaget Fontini, som selv er barnebokforfatter, oversatte for Andy – for det er jo ikke alle som snakker engelsk. Men Andy hevder det er han som er utskuddet, lingvistisk sett.

– Jeg er så dum, jeg kan faktisk ikke noe norsk, sa han og spurte barna om hjelp til å lære noen norske ord. «Sjokoladekake», «hallo», «bok» og «blyant» er noen av ordene barna roper opp til Andy, og han gjentar på gebrokkent norsk før han forsøker seg på noen egne varianter.

– «Blyantkake!», «Sjokoladeblyant!», roper han fra scenen, til stor latter fra de fremmøtte barna.

 

«Hvorfor falt gutten av sykkelen?»

Men det er vitsene som står i sentrum – akkurat som i Trehus-serien. Og Andy har ikke noe i mot å lære barna det han selvkaller for «elendige, australske vitser»

– Hvorfor falt koalaen fra treet? Fordi den var død.

– Hvorfor falt gutten av sykkelen? Fordi moren hans kastet et kjøleskap på ham.

 

MED VITSER I BAGASJEN: Andy Griffiths.

 

Vitsene slår godt an hos barna, og deres foresatte.

– Det er nettopp slike vitser jeg og Terry elsker, forteller Andy og viser til tegnereren sin, Terry Denton. – Vi elsker å leke med absurde vitser, og tegne dem. Det er derfor vi har fylt trehuset vårt med slike dårlige vitser.

 

Stjel ideene mine!

– Jeg klarer ikke å skrive noe alvorlig, det har jeg aldri klart. Selv på et «God bedring»-kort til faren min skrev jeg: God bedring, håper du blir frisk snart, hvis du ikke blir det skal jeg slå deg til du dør»

Hendene skyter i været når Andy spør om barna har noen spørsmål. Det virker å være om å gjøre å få armen høyest mulig opp.

 

KOMMER DET FLERE BØKER? Jo da, det er enda flere etasjer i vente.

 

– Kommer det nye bøker? spør flere – og det er det nok mange andre norske barn som også lurer på.

– Ja, det kommer en ny bok på norsk i september og da har de bygget et trehus på 91 etasjer! Dessuten må Terry og Andy sitte barnevakt. Tror dere det går bra? spør Andy til ristende hoder fra publikum og røper videre at han har planlagt hele tretten bøker i serien.

– Hvor får du ideene dine fra?

– Jeg leser andres bøker, og stjeler deres beste ideer. Dere må veldig gjerne stjele ting fra bøkene mine, og dere må lese andre bøker også. For lesing er veldig viktig.